eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiszámolták, mennyi ember hal meg az éghajlatváltozás miatt - lapszemle

A NAV új elnöke szerint elkaphatják a jövő adócsalóit is. Használt buszokat vásárol a BKV. A brexit tízmilliárdokat hagy a magyar költségvetésben.

A Népszava arról ír, hogy egyre lassul a Golf-áramlat, ennek pedig káros következményei lehetnek Európára is. Egyes tudósok úgy vélik: a kontinensen emiatt hidegebb lesz, mások szerint az egész világon nagyfokú felmelegedést okozhat a jelenség. A folyamat megállítására, vagyis arra hogy az emberiség kevésbé szennyezze a környezetet, kicsi az esély, az Európai Bizottság kutatása szerint ezért az évszázad végére évente 150 ezer ember hal meg az éghajlatváltozás miatt – idézi a Népszava.

A Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrégiben kinevezett új vezetőjével közölt interjút. Sors László a többi között arról is beszélt, hogy egy új módszerrel a határon tevékenykedő pénzügyőrök körében is meg lehet akadályozni a korrupciót. A hatóság a korábbi esetek részleteit, a munkafeltételeket, a létszámot és minden releváns információt egybevetve és elemezve dolgozza ki a korrupció esélyét leginkább kizáró működést.

A Világgazdaság arról ír, hogy új szóló és csuklós buszok beszerzését ígéri a BKV a közeljövőben, de az első körben Svájcból szerez be használt járműveket. A lap a társaságtól kapott tájékoztatás alapján arról ír, hogy a legfrissebb szerzemények - 12 Van Hool típusú csuklós busz - ősztől jelennek meg a főváros utcáin.

A Portfolio azokról a városokról ír, amelyek valamilyen eszközzel megakadályoznák, hogy külföldiek vásároljanak lakásokat, mivel emiatt jelentősen emelkedik az ingatlanok ára. A portál felidézi, hogy Új-Zélandon törvényt fogadtak el a külföldi vevők kizárásáról, több városban pedig magasabb adókkal próbálkoznak. Magyarországon különösen magas a kínai vásárlók aránya – számol be a Portfolio.

A Pénzcentrum cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy csalók vadásznak a NAV ügyfelek adataira, egy látszólag hivatalosnak tűnő e-mail segítségével. A portál emlékeztet, hogy a hatóság soha nem kér e-mailben bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, hanem ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.

A Világgazdaság szerint a brit uniós kilépés tízmilliárdokat hagy a magyar költségvetésben, mivel a tervek szerint 2021 után nem fizeti tovább a brit korrekció néven ismert kárpótlást a magyar állam az Egyesült Királyságnak. Ezt a vállalást a 2004-es uniós csatlakozás óta finanszírozza Magyarország, és 2017-ig csaknem 250 milliárd forintot adott ki erre. A tétel a brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnését követő átmeneti időszak lejártával kerülhet ki végleg a magyar költségvetésből.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×