eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Még nincs vége a hőségnek: fontos orvosi tanácsok

Hasznos tanácsokkal szolgál a Magyar Kardiológusok Társasága.

A nagy hőség megterheli szervezetet, így a keringésre jóval nagyobb feladat hárul, a szívnek folyamatos, erőteljes munkát kell kifejtenie: relatív és abszolút értelemben is nagyobb térfogatnyi vért kell megforgatnia. Ennek az egyik oka az, hogy

a nagy melegben kitágulnak az erek, a másik pedig, hogy nagyon nagy folyadékhiány alakulhat ki nagyon rövid idő alatt.

Ez plusz terhet ró a szervezetre, amely erre reagálva emeli a szívfrekvenciát (megemeli az összehúzódások számát), hogy a vérnyomásunk ne essen le kritikus mértékben - magyarázta Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Tárasaságának főtitkára, a Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Akár erőltetni is kell

Gyerekeket, csecsemőket, időseket, szív és érrendszeri problémákkal küszködőket veszélyezteti különösen a kiszáradás. Becker Dávid szerint azért lehetséges ez, mert az adaptációs mechanizmusok a gyermekeknél még nem működnek, az időseknél pedig már nem úgy működnek, mint egy átlagos felnőtt embernél.

A másik probléma pedig az, ha nincs, vagy jelentősen csökken a szomjúságérzet. Ismét a fent említett két csoport veszélyeztetett: az idős ember már nem érzi, hogy szomjas, a kisgyermek pedig még nem érzi, vagy nem tudja elmondani, hogy még több folyadékra van szüksége.

"Nagyon fontos - különösen az idős korosztálynál -, hogy erőltessék a folyadékfogyasztást. Ha környezetünkben ilyen ember él, akkor figyelmeztessük, hogy többet kell innia"

- hangsúlyozta a Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Magyar Kardiológusok Tárasaságának ajánlásai

Az igazgatóhelyettes ajánlása, hogy meleg időben - különösen a 11-15-ig terjedő időszakban - az idős, beteg emberek maradjanak otthon. Ha mindenképp el kell menniük, akkor kerüljék a tűző napot, és ha lehet, szakítsák meg útjukat, menjenek be egy klimatizált helységbe és ott pihenjenek egyet.

Becker Dávid szerint a nagy melegben és az emberek folyadékháztartásának változása miatt a betegek gyógyszerezése is megváltozhat:

bizonyos vérnyomáscsökkentők erősebben hathatnak, így kevesebbet kell belőlük szedni. Az viszont fontos, hogy ezt a beteg ne önhatalmúlag döntse el, hanem keresse fel kezelőorvosát.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×