INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

mobiltelefon

betiltás

oktatás

tablet

okosóra

Szeptembertől tilos mobilozni a francia iskolákban

Szeptembertől tilos mobilozni a francia iskolákban

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Betiltották a mobiltelefonok használatát a francia iskolákban, a parlament alsóháza hétfőn szavazta meg az erről szóló törvényjavaslatot. Szeptembertől a tableteket és az okosórákat sem lehet majd a közoktatási intézményekben elővenni.

A következő tanévtől a francia közoktatási intézményekben se mobiltelefont, se tabletet, sem pedig okosórát nem lehet használni, az erről szóló törvényjavaslatot a francia parlament július elején fogadta el első olvasatban, majd a felsőház is jóváhagyta. A hétfői alsóházi szavazáson csak egy képviselő voksolt a tervezet ellen, sokan viszont tartózkodtak, azzal érvelve, hogy a jogszabály semmin sem változtat. Ezzel nem értett egyet Tari Annamária pszichológus, akit az InfoRádió korábban a javaslatról kérdezett.

A pszichológus szerint ezzel a törvénnyel az iskola mobiltelefon-mentes övezetté válhat, amelyet nyugodtság jellemez.

"Az osztályteremben nem kell az online térben érvényesülő szabályoknak megfelelni, és nem kell tartani attól, hogy órán is tökéletesen kell kinézni"

– tette hozzá.

A francia tiltás azzal érvel, hogy a mobiltelefon használata olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával. Tari Annamária is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok a közösségi média platformokat használva egyre rosszabb érzelmi állapotba kerülnek.

„Nagyon hamar formálódnak az alkalmatlanságérzéssel, kisebbrendűségi érzéssel kapcsolatos szorongások"

- fogalmazta meg Tari Annamária.

Erről beszélt korábban az Aréna című műsorban Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember is, aki szerint az okoseszközök tönkreteszik a kapcsolatokat.

"Az okoseszközök függőséget alakítanak ki, a kialakulatlan idegrendszert, személyiséget olyan módon kezdik el birtokba venni, hogy mi naivul azt mondjuk, hogy személyre szabjuk az okos eszközeinket.

Ámde az történik, hogy az okoszeszközök személytelenre szabnak bennünket"

- mondta Pál Ferenc atya.

A franciaországi jogszabály nem rendelkezik arról, hogy egyes intézmények milyen büntetést szabjanak ki, ha a gyerekek nem tartják be a tiltást, és azt sem szabályozza pontosan, hogy kikapcsolt állapotban a diákoknál lehetnek-e az eszközök.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Francia mobiltilalom az iskolákban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018