eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az inárcsi tragédia is szóba került a parlamentben

A családsegítők napjává nyilvánítaná a Párbeszéd július 11-ét, miután egy kilakoltatás előtt álló háromgyermekes inárcsi férfi múlt héten szerdán leszúrta a családsegítő szolgálat egyik munkatársát. A kormány egyelőre nem reagált a Párbeszéd határozati javaslatára.

A Párbeszéd-frakció egyik tagja, Burány Sándor szerint az inárcsi gyilkosság azt bizonyítja, hogy a társadalom kettészakadt, és a szegény emberek egyre kétségbeesettebbek.

"Mintegy 12 ezer olyan család van jelenleg is az országban, amelynek 90 napon túli hiteltartozása van, bármelyiküket fenyegetheti a kilakoltatás veszélye.

Itt is ez az ok húzódik meg az elkeseredett, és egyébként semmivel sem menthető gyilkosság mögött" - figyelmeztetett a Párbeszéd tagja. Burány Sándor szerint több intézkedésre is szükség lenne az eset után.

"Nem szabad hagyni, hogy családok százezrei ilyen kilátástalan helyzetbe kerüljenek. Meg kell becsülni a szociális szféra dolgozóit, azokat, akik ilyen éhbérért próbálnak menteni embereket, még azon a határon túl is, amikor úgy tűnik, hogy már semmi remény nincs.

Javasoltuk, hogy július 11-ét, a tragédia napját a családsegítők napjává kell tenni, erre benyújtottunk egy határozati javaslatot"

- tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egyetértett abban, hogy megrázó tragédia történt, azzal viszont nem, hogy egyre többen nyomorognak Magyarországon.

Pozitív tendencia indult meg Magyarországon 2010-2012 között, hiszen a mélyszegénységben élők - akik érintettek voltak a jövedelmi szegénységben, a súlyos anyagi nélkülözésben és alacsony munkaintenzitású családban éltek - száma 500 ezerről 125 ezerre csökkent.

375 ezerrel élnek kevesebben a nagy reménytelenségben

- mondta Rétvári Bence, aki ezt a 750 ezer új munkahellyel, a devizahitelek kivezetésével és a rezsicsökkentéssel magyarázta. Elmondta, a szociális ágazatban dolgozók bérpótlékkal és bérkiegészítéssel 65 százalékkal többet keresnek, mint korábban.

Az államtitkár felsorolta az Orbán-kormányok szociálpolitikai intézkedéseit, a családsegítők napjának megalapításáról szóló szocialista javaslatra viszont nem reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×