eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Moszkvában tárgyalt Orbán Viktor - a nap hírei

Franciaország válogatottja nyerte meg az oroszországi labdarúgó világbajnokságot. A többi között energetikai beruházásokról tárgyalt a magyar kormányfő és az orosz elnök a Kremlben. Több mint öt órás volt a várakozási idő vasárnap a röszkei határátkelő kilépő oldalán. A nap legfontosabb hírei július 15-én.

Franciaország válogatottja nyerte meg a labdarúgó világbajnokságot, miután 4-2-re legyőzte a története során először döntős Horvátországot. Ez Franciaország 2. világbajnoki győzelme. A csapat korábban 1998-ban nyert finálét. Az oroszországi vb bronzérmét az angolokat szombaton 2-0-ra legyőző belgák szerezték meg. A gólkirálynak járó Aranycipőt az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane, míg a legjobb játékosnak járó Aranylabdát a horvát Luka Modric nyerte. A következő, 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszíne Katar lesz.

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és gazdasági együttműködésről tárgyalt a magyar kormányfő és az orosz elnök a Kremlben. A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint az energetika területén főként a Török Áramlat gázvezetékről volt szó, amely Magyarország számára is kiemelten fontos. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalt a paksi atomerőmű bővítéséről, amely mindkettőjük szerint a megfelelő ütemben halad. A megbeszélés végén megerősítették: szeptember 18-án tartják a következő magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában.

Hétfőn szavaznak a képviselők a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatáról a parlamentben. A költségvetési bizottság előzőleg csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek az eredeti törvényjavaslathoz képest nem változtatták meg a központi büdzsé hiányát. A kormány 2,7 százalékos infláció mellett 4,1 százalékos GDP-bővüléssel és a ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal tervez jövőre. A költségvetési módosító javaslatokhoz nyújtották be a kormánypártok azt az előterjesztést, amely az előző évi átlagbér 3-szorosára emelné a képviselők juttatását.

Sikeresnek tartja a két új, online gazdaságfehérítő rendszert a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal. Szólt arról is, hogy a július végéig tartó szankciómentes időszak ellenére július 10-ig mintegy 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben. Megerősítette: a NAV nem bírságolja a mulasztást, ha a számlaadatok július 31-ig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz.

Csehország nem fogad be migránsokat - közölte a miniszterelnök azután, hogy az olasz kormányfő bejelentette: befogadó országokat keres a Linosa szigetnél kimentett 450 migráns számára. Andrej Babis álláspontja megegyezik a visegrádi négyek véleményével. Közben a magyar kormányfő is küldött válaszlevelet Giuseppe Conténak, amelyben az áll: az illegális bevándorlókat nem szétosztani kell az európai országok között, hanem visszaküldeni oda, ahonnan jöttek, így Magyarország kizárólag ez utóbbiban tud segíteni. Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait.

Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016. július 15-i puccskísérletet - jelentette ki a török elnök. Recep Tayyip Erdogan a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérlet évfordulója alkalmából beszélt erről. Az államfő a puccskísérlet halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint sebesültjei előtt felszólalva úgy fogalmazott: az összeesküvésért felelősnek tartott gülenista mozgalom minden sejtjét felfedik.

Több mint öt órás volt a várakozási idő vasárnap a röszkei határátkelő kilépő oldalán a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt. Az M5-ös autópályáról szakaszosan Tompa felé terelte a forgalmat a rendőrség. Kerülni a 24 órás nyitva tartással működő tompai és hercegszántói határátkelő, vagy a 7 és 19 óra között nyitva tartó tiszaszigeti és bácsalmási közúti határátkelőhely felé lehetett.

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában érte a halál. Friedmann Endre honvédelmi tudósítóként rendszeresen fényképezte a fegyveres testületek eseményeit. Egyetlen magyar sajtófotósként örökítette meg az 1968-as csehszlovákiai intervenciót. A fekete-fehér fotográfia híve volt. A Fogságból a szabadságba című, Vietnamban készült sorozatáért nyerte el a World Press Photo aranyérmét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×