eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Francia szurkolók az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntőjének közvetítése alatt Budapesten, a Szabadság téren 2018. július 15-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Franciaország a világbajnok

A francia válogatott 4-2-re nyert Horvátország ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság moszkvai döntőjében.

Az első negyedórában a horvátok voltak kezdeményezőbbek, több támadást vezettek, jelentős időt töltöttek a francia kapu előtt, és szögletet is elvégezhettek, de nem tudták igazán zavarba hozni ellenfelüket. A franciák a 17. percben jutottak el először a horvát kapuhoz, akkor azonban egy darabig ott tudták tartani a labdát, és a Griezmann buktatásáért megítélt szabadrúgás Mandzukic csúsztatásával - a vb-döntők történetének első öngóljával - végül vezetést eredményezett a számukra.

Bő tíz perc elteltével egyenlítettek a horvátok: a franciák nem tudtak felszabadítani a 16-oson belül, a kavarodást határozottan lezárva Perisic lőtt a kapuba. Nem sokkal később viszont éppen az ő hibája miatt kerültek ismét előnybe a franciák: a támadó egy jobb oldali szögletnél úgy tisztázott, hogy kézzel is a labdához ért, a videóelemzés után megítélt büntetőt pedig Griezmann nem hibázta el.

Moszkva, 2018. július 15.
A francia Kylian Mbappe csapattársaival ünnepel, miután belőtte válogatottja negyedik gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntő mérkőzésén a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 15-én. Franciaország  4-2-re győzött. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
A francia válogatott ünnepel. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Nagy lendülettel kezdte a második félidőt a horvát csapat, beszorította kapuja elé ellenfelét, az elvesztett labdákat pedig rendre gyorsan visszaszerezte. Mbappé elfutásai azonban kétszer is gondot okoztak a horvát kapu előtt, a másodikból ráadásul gól is született: a fiatal támadó középre adása után Griezmann tálalt Pogba elé, aki második próbálkozására ballal 16 méterről, takarásból a horvát kapu jobb oldalába tekert. Ezzel pedig a horvátok nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Ráadásul a helyzetük tovább romlott, gyakorlatilag reménytelenné vált néhány perccel később, amikor újabb francia gól esett: Mbappé 20-22 méterről középről, szintén takarásból Vida mellett a kapu jobb oldalába lőtt.

Mandzukic ugyan Lloris rosszul sikerült cselébe belelépve szépített, és a horvátok igyekeztek támadásokat vezetni, de nem sok esélyük volt az egyenlítés kiharcolására, így a másodikként fejezték be a világbajnokságot.

Franciaország 1998 után története második vb-aranyérmét szerezte meg.

Didier Deschamps a harmadik a futballtörténelemben a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után, aki játékosként és edzőként is világbajnok lett.

Percről percre tudósításunk itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×