eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Happy enddel ért véget a thaiföldi mentőakció - a nap hírei

Thaiföldön mindenki épségben kijutott az elárasztott barlangból, a mentés befejeződött. Fokozott a biztonsági készültség Brüsszelben a szerdán kezdődő NATO-csúcs miatt. Csaknem 154 milliárd forintos támogatást ítélt meg a hármas metró felújítására az Európai Unió. A nap legfontosabb hírei július 10-én.

Thaiföldön sikeresen véget ért a barlangi mentőakció: a 12 gyerek és edzőjük után azok a szakemberek is elhagyták a barlangot, akik a mentésben vettek részt. A gyerekeket kórházba vitték, ahol hét napig megfigyelik őket. A hatóságok szerint a fiatal focisták jól vannak, csak egyikük kapott tüdőgyulladást. A mentést a thai haditengerészet búvárai végezték, akik három nap alatt, négyesével hozták felszínre a gyerekeket. Az ifjúsági futballcsapat 12 tagja és edzőjük június 23-án rekedt a barlangban, miután a heves esőzések miatt víz öntötte el a járatokat.

Fokozott a biztonsági készültség Brüsszelben a szerdán kezdődő NATO-csúcs miatt. A kétnapos rendezvényen Donald Trump amerikai elnök is részt vesz. Magyarországot Orbán Viktor képviseli. A tanácskozás napirendjén a többi között a védelmi kiadások növelése szerepel napirenden. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Donald Trump kritikáira reagálva arról beszélt: idén várhatóan már nyolc NATO-tagállam védelmi kiadásai is elérik a kívánt szintet, a GDP legalább 2 százalékát.

A szövetségesi kapcsolatok javítására szólítják fel Donald Trump amerikai elnököt amerikai és európai volt külügyminiszterek. A volt tárcavezetők egyúttal arra is figyelmeztették az amerikai elnököt: tévedés lenne figyelmen kívül hagyni azt a fenyegetést, amelyet szerintük Vlagyimir Putyin Oroszországa jelent. A levél aláírói ugyanakkor elismerték, hogy Donald Trump-nak sikerült néhány NATO-tagországot a védelmi kiadások növelésére ösztönöznie.

A német kancellár szerint Berlin a Brexit után is a lehető legszorosabb kapcsolatok fenntartására törekszik az Egyesült Királysággal. Angela Merkel a nyugat-balkáni országok és több nyugat-európai uniós tagállam londoni csúcsértekezletén vett részt. A brit miniszterelnökkel tartott értekezletén kijelentette: haladást érzékel a brit kilépés feltételrendszeréről szóló tárgyalásokon. A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora által bírált és két miniszter távozását is eredményező londoni indítvány részleteit csütörtökön teszi közzé a brit kormány.

Magyarország abban érdekelt, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból átfogó szabadkereskedelmi megállapodással záruljon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter megjegyezte: megegyezés híján a Kereskedelmi Világszervezet szabályai válnak irányadóvá, ami jelentős akadályokat állítana a szigetország és a közösség gazdasági együttműködése elé. Hozzátette: Magyarország elemi érdeke a zavartalan együttműködés a brit befektetőkkel.

A magyar kormány arra törekszik, hogy Magyarország 2030-ra az öt legélhetőbb ország egyike legyen Európában - jelentette ki a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után. Varga Mihály kiemelte: az ülésen a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium versenyképességi javaslatait vitatták meg. Az ezt megelőző ülés napirendjén szerepelt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatcsomagja.

Visszautasítja a létszámcsökkentés lehetőségét a közszférában a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Az érdekképviselet arra reagált, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni. A szakszervezet szerint a Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől.

A következő hónapokban visszavonhatatlanul megindul a dél-pesti centrumkórház beruházási folyamata - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy a kormány szándéka szerint a közszolgálati egyetem miniszterelnökséghez rendelésével az intézmény napi rutinjához jobban illeszkedő struktúra alakul ki. Az érintett tárcák pedig ezentúl nem a fenntartók, hanem egy tanácsadó testületen keresztül képviseltetik magukat.

Csaknem 154 milliárd forinttal támogatja a budapesti hármas metró felújítását a kohéziós alapból az Európai Unió. A pénzből megújul a pálya, a 20 állomás és a teljes világítási rendszer. Corina Cretu regionális politikáért felelős biztos a bejelentéskor úgy fogalmazott: különösen örül annak, hogy az uniós finanszírozás a teljes vonal akadálymentesítéséhez hozzájárul. A 3-as metróvonal felújítása a tervek szerint 2021-re fejeződik be.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett az Ikarus Egyedi Kft. A kormány a cég kérésével összhangban döntött így. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy az Ikarus Egyedi Kft. csődvédelmet kért fizetési nehézségeinek kezelésére. A tárca szerint a döntéssel lehetővé válhat a cég vagyonának, a felhalmozott termelőeszközöknek, készleteknek és tudásnak az egyben tartása. A cég 2016-ban csaknem kétszáz dolgozót foglalkoztatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×