eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2018. június 28-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kovács Zoltán: átlátható vagyongazdálkodásra van szükség

A kormány célja, hogy az állami vagyon kezelése a lehető hatékonyabb és átláthatóbb legyen - mondta a kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Zoltán kiemelte, a kabinet célja, hogy az évtizedek óta érintetlen területen is egyértelmű szabályok jöjjenek létre. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy spekulációs hatásoknak van kitéve a magyar fizetőeszköz.

Az új kormánystruktúra kialakítása után változik az állami vagyon kezelésének rendszere - mondta a kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy milyen szempontokat vett figyelembe a kabinet.

"A tárca nélküli miniszteri pozíció létrehozásával, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatrendszerének újraszabásával egyértelmű az állami, kormányzati cél:

az állami vagyon kezelése a lehető leghatékonyabban működjön"

- mondta Kovács Zoltán. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson - tette hozzá -, számtalan dolgot kell figyelembe venni: többek között az állami vagyon nagyságát és jellegét, hogyan kell egyértelműsíteni a szabályokat, milyen célkitűzések vannak az állami vagyon megtartásával, adott esetben gyarapításával kapcsolatban, de a gazdálkodás terén is rendet kell tenni.

Kovács Zoltán elmondta azt is, hogy a kormánynak milyen elvárásai vannak a vagyonkezelés területén. "A kormányzati és miniszterelnöki elvárás az, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásban egyértelmű,

átlátható, transzparens szabályok legyenek, amelyek a nemzeti vagyon értékállóságát, vagy gyarapítását a lehető leghatékonyabban teszik lehetővé"

- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A beruházások, a fejlesztés kérdése ezért került más minisztériumokhoz, de az ott létrejövő új vagyonelemek az idő előrehaladtával ugyanúgy kerülhetnek a vagyonkezelő, illetve a vagyonkezeléssel foglalkozó szervezetekhez - tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörébe tartozik az új szervezeti struktúra kialakítása.

Kovács Zoltán szerint kormányzati, vagy akár a miniszterelnök szintjén is

egy jobban átlátható, egyértelmű vagyongazdálkodásra van szükség, mint ami az előző években volt.

Kovács Zoltán hozzátette: a kabinet célja, hogy az évtizedek óta érintetlen területen is egyértelmű szabályok jöjjenek létre.

A magyar gazdaság stabil és erős

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a forint euróhoz viszonyított gyengülését nem a magyar gazdaság okozza, mert a gazdaság stabil és erős.

A magyar gazdaság állapota semmilyen szempontból nem teszi indokolttá az árfolyam megbicsaklását, vagy azt amit most látunk, hiszen az elmúlt években elért eredmények azt mutatják, hogy

a magyar gazdaság nagyon jó állapotban van és erős - ez nemcsak a makró számokban látszik, hanem azokban a lépésekben, ami kormányzati szintről meg tudott valósulni

- jegyezte meg. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy szerinte spekulációs hatásoknak van kitéve a magyar fizetőeszköz.

"A kormányzat is figyeli ezeket a folyamatokat, de elsősorban Nemzeti Banki felelősségről van szó, ilyen keretek között a hozamok nem nőnek, a kamatemelési folyamat elindult, de a hozamokban nem történt nagy változás" - mondta.

Elmondta azt is, hogy a magyar államadósság, vagy a büdzsé finanszírozásában 20 százalék környékére olvad lassan a külföldi arány, tehát belföldről tudják finanszírozni a büdzsé hiányát. Minden olyan adottságunk megvan, ami a magyar gazdaság sérülékenységét próbálja minimalizálni.

A következő évi büdzsében az országvédelmi alap másfélszereserével arra készülünk fel, hogy az ilyen típusú váratlan nyomások kivédésére lehetőségünk legyen

- emelte ki. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a kabinet nem minősítheti a jegybank monetáris politikáját, mivel az az ő szuverén döntése, illetve azért se, mert egymást tiszteletben tartva sikerült a magyar gazdaság mozgásterét és lehetőségeit bővíteni.

Kovács Zoltán úgy érzi, a korábbi válságok is kezelhetőbbek lettek volna, ha a kormány és a Nemzeti Bank együttműködése harmonikusabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×