eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vendégek koccintanak a budapesti Repeta Lakásétteremben.
Nyitókép: Kallos Bea

Lakásétterem: választék már van, rend még nincs

A lakáséttermek nem konkurenciái az éttermeknek és egymásnak sem. Két kézen meg lehet számolni, hogy hány ilyen hely működik a fővárosban - mondták az InfoRádió által megkeresett lakásétterem-tulajdonosok, akik szívből-lélekből vágtak bele a vendéglátás ezen formájába.

A lakásétterem lényege a legszorosabb értelemben vett vendéglátás. Itt a séf fogadja a vendégeket, beszélget velük és látványkonyhát visz, sőt az egyes vendégek is összebarátkozhatnak egymással egy-egy vacsoraszeánsz alkalmával – mondta az InfoRádiónak Bíró Botond Boldizsár séf, aki hat éve indította el a Kodály köröndhöz közel egy nagypolgári lakásban B terv nevű lakáséttermét.

"A vendéget vendégül látjuk, ez a kulcsa mindennek, és a lakásétterem keretében lehet az egészet legjobban megvalósítani, hiszen itt emberközelibbé visszük az étkezést" - hangsúlyozta Bíró Botond Balázs, és hozzátette, az egész különlegessége, hogy a vendég előtt zajlik minden, illetve nála egy különleges műsorszám is várja a vendégeket.

"Illatvacsorákat tartok, parfümöket, illatokat társítok az ételekhez, hiszen nagyon fontos szerepet játszanak az étkezésben, az ízlelésben az illatok"

- mondta. Bíró Botond Balázs arról is beszélt, hogy a lakásétterem Kubából származik. Az emberek szeretnek étkezni, jól szórakozni, de Kubában nem lehetett magántulajdonban semmiféle vállalkozásuk, így titokban kezdték el ezt a tevékenységet űzni. Barátok, baráti társaságok kezdtek el étkezni összejárni - mesélte a séf.

A Briquette egy különleges lakásétterem Budaörsön, hiszen itt egy kerthelyiségben várják a vendégeket.

Több belvárosi étterem vezető séfje süt-főz itt kemencében, faszénen, és gasztroturisták is érdeklődnek már a hely iránt.

Ölveczki Sebestyén tulajdonos, a Briquette vezető séfje arról mesélt, hogy ő külföldön próbált ki korábban hasonló lakáséttermeket.

"Egy családi ház kertjében vagy teraszán kialakítanak egy vendéglátó helységet, ahol apuka főz, anyuka felszolgál, a kisgyerek segít a konyhán, ilyenben sokszor voltam, és mindig jó élményekkel gazdagodtam" - mondta Ölveczki Sebestyén, és hozzátette, majdnem mindenben ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelnie egy lakásétteremnek, mint egy hagyományos vendéglátó egységnek.

Ölveczki Sebestyén és Bíró Botond Boldizsár is azt mondta, a lakáséttermek nem konkurenciái egymásnak. Véleményük szerint két kézen meg lehet számolni, hány lakásétterem működik. Mindegyik más-más arculatot igyekszik kialakítani, míg a Briquette a grill BBQ, addig a BéTerv a illatgasztronómia terén nyúlt újat.

Lakáséttermek szabályozása

Az érdekvédelmi szövetségek a lakáséttermek működésének szabályozásában a hagyományos éttermekhez közel hasonló feltételeket szeretnének elérni. A Nébih és a NAV most csak laza keretrendszerben írja elő a lakáséttermek működtetésének feltételeit.

A lakáséttermeknek lejt a pálya, a működési szabályozásuk, ellenőrzésük bizonytalan,

míg a hagyományos éttermeknek számos szabályozásnak és adózási feltételnek kell megfelelniük - hívta fel a figyelmet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége.

Budapest, 2012. május 29.
Spárga gratin curry mártással a Repeta Lakásétteremben.
MTI Fotó: Kallos Bea
MTI Fotó: Kallos Bea

Böröcz Lajos főtitkár elmondta, hogy a lakáséttermek abban a fázisban vannak, mint az Airbnb volt néhány éve. Nem lehet tudni, hogy fizetnek-e adót, hulladékot kezelnek-e, milyen információkat tudnak mondjuk az allergiáról.

"Mi azt szeretnénk, hogy mindenki számára hasonló feltételrendszer érvényesüljön" - emelte ki a főtitkár.

Az élelmiszer-biztonság, a tűzvédelmi szabályozás és az adózási feltételek szempontjából keretrendszert kell megalkotni a lakáséttermek működésére - mondta az InfoRádióban Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azonban hozzátette,

a lakáséttermeknek és az éttermeknek más vendégkörük van, így nem konkurenciái egymásnak.

"Három területen - fogyasztóvédelem, higiéné védelme és a vendégek biztonsága - kezdődött el a szabályozás. Ehhez kapcsolódik, hogy a számlaadási kötelezettség és az adófizetési morál is rendben legyen ezekben az éttermekben. Igazán jól bevált modell jelenleg Európában még nem létezik"

- mondta Könnyid László.

Kevés itthon a legálisan működő lakásétterem - mondta az InfoRádiónak a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. Zoltai Anna a szabályokról hangsúlyozta, hogy

legfeljebb 14 adag ételt lehet készíteni, és elvinni ezekből semmit sem szabad.

"A tevékenység működéséhez külön engedélyt kell kérni, illetve a területileg illetékes jegyzőnek a létesítményt, vagy vendéglátó egységet nyilvántartásba kell vennie" - mondta Zoltai Anna.

Csak a nyereség céljából üzemeltetett lakáséttermeknek van adózási kötelezettségük – közölte írásban az InfoRádióval a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha a vendégek csupán az általuk elfogyasztott ételek, italok árához járulnak hozzá, és

a házigazda nem ér el nyereséget, abban az esetben a bejelentkezési, illetve adófizetési kötelezettség sem áll fenn.

A lakáséttermeket az adóhatóságok egyébként revizorpárosokkal, próbavásárlások segítségével ellenőrzi, hiányosságok esetén pedig jegyzőkönyvet vesznek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×