eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Római-part 2017. június 20-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Döntött a főváros a római-parti védmű nyomvonaláról

A római-parti védmű parti sávban létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonalát támogatta a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. Döntöttek a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó eljárásban is.

A testület 20 igen szavazattal, nyolc nem ellenében és egy tartózkodás mellett döntött arról, hogy az ügyben felkért szakmai grémium többségi javaslata alapján a Duna-parton létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonal továbbtervezését támogatja. A Dunával párhuzamos védműszakasz megvalósításáról a Fővárosi Közgyűlés a továbbtervezést követően, valamint a kisajátításhoz kapcsolódó kártalanítás költségeinek ismeretében dönt.

Tarlós István főpolgármester a napirendi vitában azt hangsúlyozta:

semmi mást nem akarnak, mint megvédeni a csillaghegyi öblözetet,

az ügyben nyolc szakvélemény készült, de olyan megoldás nem létezik, amellyel mindenki teljesen elégedett lesz.

Eredménytelen a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárás

A Fővárosi Közgyűlés eredménytelenné nyilvánította a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást az ülésen. A testület 24 igen szavazattal 4 tartózkodás mellett döntött az eljárás eredménytelenné nyilvánításáról.

A közgyűlés egyben felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni városnéző buszokat.

A képviselők emellett kérték, hogy vizsgálják meg egy új koncessziós beszerzési eljárás BKV általi előkészítésének és lebonyolításának lehetőségét.

A kormánnyal tárgyalna a főváros a Lánchíd és környéke egyidejű felújítása érdekében

A Fővárosi Közgyűlés felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a hiányzó források biztosításáról.

A testület egyhangúlag döntött arról, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása egy ütemben történjen meg

úgy, hogy a feladatot rövidebb idő alatt, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg kell kivitelezni, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak. A közgyűlés felkérte Tarlós Istvánt, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges, még hiányzó forrás biztosítása érdekében tárgyalásokat kezdeményezzen és folytasson a kormánnyal, amelynek eredményéről legkésőbb a jövő évi költségvetési javaslatot tárgyaló közgyűlési ülésen adjon tájékoztatást.

A Tarlós István által jegyzett előterjesztésben emlékeztettek: pénzügyi okokból az a közgyűlési döntés született áprilisban, hogy első ütemként a Lánchíd és a villamos- és közúti aluljáró, második ütemként a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történik meg.

Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024. évekre lettek számításba véve.

Mint az elfogadott javaslatban írták, a közgyűlés döntését követő időszakban a városvezetésben felmerült, hogy milyen feltételek rendelkezésre állása esetén lehetne a teljes feladatot rövidebb idő alatt, egy projekt keretében, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg végrehajtani.

A következő hónapok lehetőséget adnak arra, hogy "sorra vegyük azokat a feltételeket", melyekkel biztosítani lehet az alagút és a tér felújításához szükséges források mielőbbi megteremtését. "Alapozva arra, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít többek között a fővárosi közlekedést érintő fejlesztésekre, indokolt, hogy a már megkezdett egyeztetéseken tárgyaljunk a hiányzó forrás mielőbbi megteremtésének a lehetőségéről" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy ez egyben kizárhatja "a közvélemény irreális kivitelezési időigényekkel történő felesleges riogatását".

A szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén az alagút és a tér rekonstrukciós munkálatai a jelenleg tervezettől korábban, szándékuk szerint 2019-től megkezdődhetnének, így a teljes felújítás körülbelül három év alatt megvalósítható. Feltételezve a kivitelezés 2019-2020-as kezdését, a befejezés 2021-2022-re várható.

Igen az Eb-pályázatra

A közgyűlés támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. A képviselők 24 igen szavazattal, 4 ellenzéki tartózkodás mellett hagyták jóvá az erről szóló előterjesztést. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, a pályázattal és a rendezéssel nem keletkezik költségvállalási kötelezettsége a fővárosnak. Az indítvány szerint a főváros támogatásának feltétele, hogy a kiadásokat a kormány kormányhatározatban vagy az MLSZ nyilatkozatban vállalja.

Az MLSZ-nek augusztus végéig kell benyújtania pályázatát. A tervek szerint az egyik budapesti helyszín a Groupama Aréna lehet, a másik pedig az új kispesti vagy az újpesti stadion

Párbeszéd: romboló a javaslat

A Párbeszéd szerint az érintetteknek megalázó, a természeti értékek szempontjából pedig romboló a városvezetés Római-part árvízvédelméről szóló legújabb javaslata.

V. Naszály Márta, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatón ismételten elfogadhatatlannak nevezte a Dunával párhuzamos védekezés jelenleg javasolt módját, ugyanakkor megjegyezte, a terület két patakját érintő tervekkel egyetértenek és azokat minél hamarabb meg kell valósítani.

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, a Lánchíd többéves felújítása alatt meg kellene vizsgálni, hogy a hidat a későbbiekben érdemes lenne-e csak a gyalogosok és kerékpárosok előtt megnyitni.

V. Naszály Márta szerint Budapestnek elő kellene írnia, hogy a városnéző buszok kizárólag elektromos járművek lehetnek.

MSZP: gyorsítsák fel a Lánchíd felújítását

Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, teremtse meg a Lánchíd gyorsabb felújításához szükséges forrásokat, hogy a beruházás öt év helyett két és fél év alatt megvalósulhasson.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtti sajtótájékoztatóján kifejtette, a fővárosiak átlagosan naponta 20 milliárd forint adót fizetnek be, a főpolgármesternek pedig ennek az összegnek mindössze a negyedét, 5 milliárdot kellene elkérnie a kormánytól a Lánchíd felújításának gyorsításához.

A szocialista politikus emellett ismételten azt kérte, hogy a Római-part árvízvédelmének kialakításakor elsősorban a Nánási úton húzódó védelmi vonalat erősítsék meg. Szerinte ezt az is indokolja, hogy a Tarlós István által felkért szakértők szerint is tönkretenné a Római-partot a partra tervezett gát.

A Jobbik szerint a BKV üzemeltesse a városnéző buszokat

A Jobbik egyetért azzal a Fővárosi Közgyűlés előtt fekvő alternatív javaslattal, amely szerint a teljes mértékben önkormányzati tulajdonban álló BKV Zrt.-nek kellene üzemeltetnie a budapesti városnéző buszokat.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője a közgyűlés rendkívüli ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón aranytojást tojó tyúkként jellemezte a városnéző buszok üzemeltetését, ami szerinte a következő 15 évben busás hasznot hozhat a városnak.

A Jobbik politikusa ismételten elfogadhatatlannak nevezte, hogy az eredeti javaslat - amelyet szerdán harmadik alkalommal próbál napirendjére venni a közgyűlés - nem a legtöbbet fizető ajánlattevőt hozta ki győztesként, hanem azt az indulót, aki 41 millió forint helyett havonta 25 millió forintot fizetne a koncesszióért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×