eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Tiszavirágok (Palingenia longicauda) nászrepülése a Tiszán, Nagykörű közelében 2017. június 18-án. A legnagyobb termetű kérészfajunk a tiszavirág, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - főként a Kőrösön - lelhető fel.
Nyitókép: Bugány János

Kezdődik a tiszavirágzás: videón a döbbenetes átalakulás

Megkezdődött a tiszavirágzás, de egyenlőre még csak előrajzás van - mondta az InfoRádiónak a vizet nap mint nap figyelő Gál Lajos, a Hortobágyi Nemzeti Park természetőre.

Idén szokatlanul korán jelentek meg a tiszavirágok, május 28-án már lehetett látni néhány példányt - mondta Gál János, a Hortobágyi Nemzeti Park természetőre.

"A tiszavirágzás a Tisza-tó térségében június 15-e környékén szokott lenni, ilyen korán még soha nem láttunk a térségben tiszavirágot"

- emelte ki. Hozzátette azt is, hogy a korai előrajzás okát nem tudják megmagyarázni, de a hirtelen jött nagy meleg állhat a háttérben.

"Május végén a 30 fokos felmelegedés viszonylag ritka, illetve a Tisza felszíni vízhőmérséklete 23-24 fokos, ami szintén szokatlan ebben az időszakban. Talán ez lehet az oka, hogy most egy kicsit hamarabb elkezdtek kibújni a lárvabőrből a kérészek" - mondta.

Gál János azt is elmesélte hogy általában egy-két nap a fő rajzás, amikor a legnagyobb tömegben vannak a tiszavirágok, előtte pár nappal vannak előrajzások, illetve utána egy-két nap utórajzás szokott bekövetkezni.

A főrajzás idején több milliárd kérész van a Tisza-tavon.

A tiszavirágzás idejére túrákat is szerveznek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál, ezeknek az idejét egyelőre még nem lehet tudni. A Nemzeti Park munkatársai folyamatosan figyelik a vizet, az eredményeket felteszik a honlapjukra, amelyből kiderül, hogy milyen intenzitással látható már a tiszavirágzás - mondta Gál János.

A kérészek rövid életének fontos mozzanatát, a vedlést nézhette végig Király Mariann, akinek a combjára pottyant egy tiszavirág és vedleni kezdett. Mi is megnézhetjük:

A tiszavirág egy iszapban, fenékaljzaton lakó állat, három évig fejlődik lárva alakban a víz alatt. A lárvából kifejlődik az imágó, aki már nem táplálkozik, csak a lárva által felhalmozott tartalék tápanyagot éli fel, csak a párzásra összpontosít, és utána el is pusztul. A párzás után lerakják petéiket, és a petékből kikelő lárvák fejlődnek újra három éven keresztül az iszapban. A kifejlett imágó csak néhány óráig él, ezért is mondják azt, hogy tiszavirágéletű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×