eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Titkos defibrillátorokat keres a mentőszolgálat

Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat. Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az adatbázis mobiltelefonos applikáción érhető el.

A mentőszolgálatnak évente nagyjából hatezer esetben kell közterületen újraélesztést végeznie, amiből ezer sikeres, de a mentők kiérkezéséig a laikus újraélesztésben jártas emberek is sokat tudnak segíteni bajba jutott társaikon.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta, két dologtól függ az újraélesztés esélyének a sikere:

  • Legyen ott valaki a környéken aki azonnal megkezdi az újraélesztés alapmozdulatait, a mellkasnyomásokat.
  • Lehetőleg perceken belül érkezzen oda egy defibrillátor készülék, hiszen minél előbb odaérkezik, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül beindítani a beteg szívműködését.

Győrfi Pál elmondta azt is, hogy ennek elősegítésére szolgál a most induló kampány, amelynek keretében a már meglévő 1500-as adatbázisba szeretnék felvenni azokat a defibrillátorokat, amelyekről még nincs tudomásuk.

Most abban kérik a lakosság segítségét, hogy

a SzívCity telefonos applikáción keresztül jelezzék, ha tudomásuk van újraélesztést segítő készülékről.

"Ez azért lesz hasznos, mert segélyhívás esetén megmondhatjuk, hogy kétszáz méterre van egy defibrillátor a portán, és amíg a mentő megérkezik, azzal lehet hogy sikerül újraéleszteni a beteget" - emelte ki Győrfi Pál.

A szóvivő elmondta azt is, hogy jelenleg is használják az adatbázist az ingyenesen letölthető mobiltelefonos applikáción, a SzívCity nevű rendszerben.

"A mentők mentésirányítója segélyhívás esetén riasztja a SzívCity legközelebbi elsősegélynyújtóját, aki megkapja a címet, a GPS jel pedig odavezeti a beteghez.

A SzívCity rendszerében már a legközelebbi defibrillátor helyzete is látható" - emelte ki Győrfi Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×