eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Bősz Anett: álhír a liberálisok 60 millió forintja, de az MSZP annyit sem ad, amennyit ígért

Bősz Anettliberális képviselő hosszú interjút adott arról, miért lépett ki a Párbeszéd parlamenti frakciójából. Mintmondja: nem érti, "hogyan és miért szivárogtatta ki valaki azt az álhírt, hogy hatvanmillió forintot kaptunk az MSZP-től, miközben csak százalékérték szerepel a szerződésben, amiből a hatvanmilliónál sokkal kisebb összeg következik. Ráadásul szó nincs arról, hogy már meg is kaptuk volna."

A függetlenek közé átülő parlamenti képviselővel a 24.hu készített interjút.

Végre beszélnek a Liberálisokról. Megvan a tizenöt percnyi híresség.

Nem így képzeltem elérni ezt a célt.

Visszaadja a mandátumát az MSZP-P-nek?

Nem adom. Miért adnám?

Mert lényegében tőlük kapta, mégpedig azzal, hogy biztosítottak önnek egy befutó helyet a közös listájuk tizenötödik helyén.

Mi hozni jöttünk a szövetségbe, s nem vinni.

Hogy hoztak-e, kérdéses, hiszen még a szövetség nevébe se kerültek be a Liberálisok. Az viszont biztos, hogy visznek, mégpedig a frakcióalapítás lehetőségét a Párbeszédtől.

A névbe azért nem kerültünk be, mert ha nem MSZP-P-ként, hanem MSZP-P-Liberálisok néven indulunk, akkor nem tíz, hanem tizenöt százalék lett volna pártlistán a bejutási küszöb. Kellő alázattal tudomásul vettük a helyzetet.

Mit tettek hozzá a Liberálisok az MSZP-P pártlistás szerény 12,4 százalékához?

Pártunk 1-1,2 százalékon állt a szövetségkötés idején, ez nagyjából egy mandátumot ér. Ha ezt méregetjük, a Párbeszédet még nálunk is kevesebbre mérték a közvélemény-kutatók.

Azért a Párbeszéd Karácsony Gergely személyében adott egy miniszterelnök-jelöltet.

A lényeg, hogy a szerződésünkben az állt, hogy az az egy mandátum a listáról a Liberálisokat illeti. Nem volt feltétel a tagság a Párbeszéd frakciójában.

Nem is jogi a kérdés. Sokkal inkább morális, bajtársi: megtehető azokkal, akik bevitték önt és a pártját a parlamentbe, hogy kirántja alóluk a frakcióalkotás lehetőségét?

Az a morális kérdés, hogy a partnereink nem tartották be a megállapodásunkat. Kimaradtunk volna a politikai döntéshozó testületből, nem lett volna beleszólásunk még abba sem, hogy a közös frakció mögött hogyan, kikből áll föl a stáb. És bár szerződtünk arra, hogy nincs frakciófegyelem, egy önálló képviselői indítványomra kapcsán jelezték, valamiféle frakciófegyelemről, az önálló indítványaim előtti egyeztetésről beszélnünk kell.

Komolyan gondolták a frakciót frakciófegyelem nélkül?

Úgy tűnt, működhet a konstrukció.

Miért nem eleve olyan szerződést kötöttek annak idején, melyben rögzítik, hogy különböző választási eredmények esetén kinek, mi jár, kinek, mi a kötelessége?

Erre nem szívesen válaszolok.

Miért?

Mert így nyilvánvalóvá válik, ami történt.

Sebaj.

Amikor aláírtam a szándéknyilatkozatot, miszerint a Párbeszéd-frakció alapítói közt kívánok lenni, azt mondták, még nem dőltek el a Párbeszéd és az MSZP frakciószövetségének részletei, a szerződésünket csak a frakciók alakulása után tudjuk majd véglegesíteni. Utóbb aztán előkerült egy dokumentum, melyből kiderült, hogy addigra az MSZP és a Párbeszéd már megállapodott.

Szóval a három P-s meg a maroknyi szoci megszívatta az egy fő Liberálisokat. Ez annyira szar, hogy jó.

Az biztos, hogy nem olyan folyamatok indultak el a legfelső vezetés szintjén, amelyek tisztázott viszonyokat eredményeztek volna. De én nem szeretném azt a kifejezést használni, amit ön.

Pedig ugyanazt jelenti, mint az ön egysoros mondata.

Csak azt akarom mondani, hogy szó nincs arról, hogy hátba szúrtuk volna a partnereinket.

A megszívatás hogyan fésülhető össze azzal, hogy a szocik volt elnöke, Molnár Gyula még februárban százalékot ígért önöknek a várható parlamentbe jutás után járó párttámogatásból?

Nem tudom. Mindenesetre a megállapodás, úgy tűnik, tárgytalan.

Vezető szocik állítják, hogy nem tudtak a dílről. Elképzelhetőnek tartja, hogy Molnár Gyula eltitkolta a dolgot a sajátjai elől?

Ezt sem tudhatom. Az MSZP belügye. Az biztos, hogy a mi pártvezetésünkben elő nem fordulhat, hogy az egyikünk tud valamiről, a másikunk meg nem. Azt meg végképp nem értem, hogyan és miért szivárogtatta ki valaki azt az álhírt, hogy hatvanmillió forintot kaptunk az MSZP-től, miközben csak százalékérték szerepel a szerződésben, amiből a hatvanmilliónál sokkal kisebb összeg következik. Ráadásul szó nincs arról, hogy már meg is kaptuk volna.

Mázli. Ugyanis a pártlista az MSZP és a Párbeszéd nevén futott, vagyis, ha utaltak volna önöknek, az tiltott pártfinanszírozásnak minősülne. Ezzel tisztában voltak, amikor aláírták a szerződést?

Nem kívántuk szétfeszíteni a jogszabályi kereteket.

Szóval a párttámogatás marad az MSZP-nél és a Párbeszédnél. De járt volna pénz az ötfős frakciónak is, évi 135 millió forint, ez most ablakban. Önnek, az egyötödnek 27 millió járna. Építhetett volna belőle stábot, tájékozottabban szólalhatott volna fel.

Igyekszünk máshonnan behozni ezt a pénzt.

Vajon mi annak a közös korlátoltságnak az oka, hogy az amúgy is rommá vert ballib, még saját romjain is képes a romokat tovább romosítani?

Nem mi tehetünk erről, egyáltalán nem voltak túlzott követeléseink.

Orbán ma odahaza a térdét veri kacagtában, hogy „szűzmáriám, micsoda idióták gyülekezete ez az én cuki ellenzékem, elébb összehozza nekem a kétharmadot, most meg még attól a csöppnyi pénztől, nyilvánosságtól is megfosztja magát, amit végtelen jóságomban juttattam nekik”. Balliben honnan ez az önsorsrontó hajlam?

Mi is értetlenül álltunk afölött, hogy az MSZP és a Párbeszéd a választások óta megtűrt oldalági rokonként kezel bennünket.

Ha egymást nyírják, még az a kevés választójuk is elfordul önöktől, aki maradt.

Kétségtelen, hogy a komplett MSZP-P-Liberálisok trió összesen húsz mandátumot birtokol. És az is tény, hogy a ránk szavazók kompromisszumkészséget várnak el tőlünk. Sajnálom, hogy így alakult.

Legyünk jófejek, fogadjuk el, hogy a bő tizenkét százalékba a Liberálisok hoztak egy teljes százalékot, de hát az is csupán a tizenkettede a közös teljesítménynek. Ehhez képest ön az öt mandátum ötödét birtokolja. Miért nem elégedett meg azzal, hogy bent ül a frakcióban, így van pénze stábra, felszólalhat, kap jó bizottsági helyet?

Mert nem ebben maradtunk.

A Liberálisok az előző ciklusban Fodor Gábor, most pedig az ön személyében bekerültek a Házba. Segítség nélkül már a nevükre sem emlékezne senki. Tán ez jár a szocik és a párbeszédesek fejében.

Nem hiszem. Hiszen már az önkormányzati választásokon való együttműködésről tárgyaltunk.

Orbán tényleg kékre-zöldre veri maguktól a combját a röhögéstől.

Értem a kritikát. De hát ki az, aki hagyja magával felmosni a padlót, miközben leírt szerződések szólnak a jogairól?!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×