INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

állami számvevőszék

magyar államkincstár

szabálytalanság

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője sajtótájékoztatót tart a 2014. évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről az ÁSZ fővárosi székházának klubtermében 2015. augusztus 31-én. Jobbról Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ az államkincstárnál

Infostart / MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön közzétett jelentése szerint a kincstári vezetés irányítási rendszere 2013 és 2015 között nem működött megfelelően, a Magyar Államkincstár (MÁK) vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, egyes informatikai rendszerek bevezetése és alkalmazása hiányos volt. Kifogásolták az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési feladatok ellátását is.

Nem biztosította az elszámoltathatóságot a Magyar Államkincstár vezetői irányítási rendszere 2013 és 2015 között, és nem volt megfelelő a vagyongazdálkodási tevékenysége sem - közölte az Állami Számvevőszék főtitkára csütörtökön.

Holman Magdolna hozzátette: a MÁK az informatikai rendszerekkel összefüggő feladatainak egy részét nem látta el szabályszerűen, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása sem volt szabályszerű. A főtitkár megjegyezte ugyanakkor: a MÁK pénzügyi gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelt.

A MÁK pénzügyi gazdálkodása javuló tendenciát mutatott, 2011-től tekinthető szabályszerűnek, a vagyongazdálkodás minősége ugyanakkor romlott, 2013-tól nem felelt meg a szabályoknak. A főtitkár rámutatott: kiemelt kockázatokat azonosítottak az informatikai rendszerek biztonsága területén.

Pető Krisztina felügyeleti vezető kiemelte: a MÁK-nál hiányoztak például munkaköri leírások, nem biztosították egyes informatikai rendszerek adatainak a védelmét, továbbá a belső ellenőrök funkcionális függetlenségét.

A hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ a kincstár elnökének tizenhat, a nemzetgazdasági miniszternek három javaslatot fogalmazott meg - jegyezte meg a főtitkár, utalva arra, hogy harminc napon belül intézkedési tervet kell kidolgozniuk az érintetteknek.

Korrigálnak

A MÁK reagálásában hangsúlyozta, hogy a gazdálkodást, a belső szabályrendszert, a központosított illetményszámfejtő rendszer (kira), valamint az önkormányzati adó és gazdálkodási rendszer (ASP) működését áttekintő számvevőszéki vizsgálat szerint a kincstár szabályszerűen gazdálkodott, de néhány területen változtatásokat javasoltak. Ennek érdekében a szükséges intézkedési tervek elkészültek - közölték.

Az információbiztonsági kockázatok és szervezeti folyamatok nyomon követését belső monitoringrendszer segíti, az eredményeket szakértői csoport értékeli - írták. Hozzátették, hogy a kira működésének javítására a MÁK modern informatikai fejlesztéseket tervez. A közlemény szerint az önkormányzati pénzügyi beszámolókat javító módszertan továbbfejlesztése is megkezdődött az ÁSZ javaslatai alapján.

A MÁK szervezeti átalakulása eredményesen lezárult, működése megfelel a jogszabályoknak - írták.

Nyitókép: Marjai János
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018