eur:
393.72
usd:
369.32
bux:
65634.31
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője beszél, mögötte középen Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselő (b-j) a Tanítanék Mozgalom Békét és szabadságot az iskolákban! címmel meghirdetett demonstrációján a Kossuth téren 2018. január 28-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Sokkolóan rossz eredményekre figyelmeztet a Tanítanék Mozgalom

A Tanítanék Mozgalom nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A magyarországi kompetenciamérések eredményeire kívánják felhívni a kormányfő figyelmét, arra, hogy ma Magyarországon szakközépiskolában tanuló, 10. osztályos tanulók matematikai és szövegértési képességei nem érik el a 6. osztályos gyerekek tudásának országos átlagát.

Az InfoRádiónak Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója elmondta, hogy a nyílt levél aktualitását az adta, hogy a tavalyi kompetenciamérések kiértékelései megjelentek az Oktatási Hivatal oldalán.

"Nagyon jól látszik, hogy micsoda különbségek vannak kis, szegény leszakadó térségekben működő iskolákban tanuló gyerekek, és a nagyvárosi iskolákba járó gyerekek eredményei között.

Főleg a szakképzésben tanuló fiatalok eredménye volt sokkolóan rossz, ami azért elkeserítő, mert pont erre a területre próbáljuk meg évek óta felhívni a figyelmet"

- mondta Törley Katalin. Hozzátette, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a szakiskolákba járó 10. osztályos fiatalok nem érik el a hatodik osztályos általános iskolás gyerekek szintjét matematikai, és szövegértési kompetenciák terén.

"Most már a legegyszerűbb dolgokhoz is nagyon komoly informatikai, és egyéb tudásra, tanulási képességre van szükség, és azt is tudjuk, hogy a szakmák évről évre változnak, megszűnnek. Ez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik megtanulnak ott valamilyen szakmát, elvesznek" - hangsúlyozta.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem folytatja a tárca élén. A Tanítanék Mozgalom a nyílt levélben egy különálló oktatási minisztériumot szorgalmazott, de vajon ez segíthet-e a jelenlegi helyzeten?

Törley Katalin szerint évek óta követelnek önálló tárcát az oktatásnak, eddig sikertelenül.

"Úgy látom, hogy nem lesz változás, ez a mamut minisztérium fogja folytatni, ahol ezek a nagyon lényeges ügyek eltűnnek, és beleolvadnak ebbe a nagy katyvaszba,

ami lehet, hogy nagyon jól kiszolgálja a hatalom megőrzésére irányuló célkitűzéseket, de a tanulni vágyó, itt élő embereknek nem nagyon fog segíteni" - emelte ki Törley, hozzátéve, hogy új eszközöket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy sikert érhessenek el.

"Megbeszéléseket tartunk, és megpróbáljuk nem feladni, pont azért mert ez mindannyiunk számára - akik eddig a Tanítanékban dolgoztunk - egy lelkiismereti ügy"- summázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Aki a digitális világban versenyképes vállalatot akar vezetni és felelősen gondolkodik, annak nem lehet kérdés, hogy meg kell teremteni az üzlet, a technológia és a jog közös nyelvét, egyszerűen kötelezővé vált, hogy ezek a területek tudjanak kommunikálni egymással. Mára annyira együtt mozognak és egymásra vannak utalva, hogy külön-külön lassan értelmezni sem lehet őket. A Digital Compliance by Design & Legaltech Konferencián 2024. május 8-án kiderül, hogy a hazai vállalatok mennyire mondhatók naprakésznek, kihasználják-e az innováció és azon belül is az MI lehetőségeit a vállalati versenyképesség növelése érdekében, és mit kell a vállalatvezetőknek a jogból és a technológiából esszenciálisan megérteniük ahhoz, hogy a tevékenységük jogszabálykövető módon történjen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×