INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

választás 2018

parlament

alakuló ülés

Gulyás Gergely (Fidesz-KDNP, j2), Szél Bernadett (b2), Ungár Péter (b), Schmuck Erzsébet (Lehet Más a Politika) és Gréczy Zsolt (Demokratikus Koalíció, j) megválasztott képviselők az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyaláson az Országház Apponyi Albert-termében 2018. április 24-én.

Folytatódik a tegnap eredménytelenül zárult, alakuló ülést előkészítő tárgyalás

Ellenzéki kérésre ma folytatódnak az alakuló ülést előkészítő tárgyalások – jelentette be Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetője tegnap este.

Két tárgyalási fordulót is tartottak tegnap a parlamentbe jutott pártok képviselői az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéseként, ám nem jutottak egyezségre. A második, esti egyeztetés után Gulyás Gergely a Fidesz részéről abban bízott, hogy ma már megállapodás születhet a vitatott kérdésekben. „A magunk részéről konstruktív javaslatokat tettünk, még a négy évvel ezelőtti megállapodáshoz képest is, ami szerintem szintén egy konstruktív megállapodás volt” – fogalmazott. „Bizottsági tisztségekről, bizottságok számáról kell megegyezni, közel van a megegyezés de az ellenzék még nem bólintott rá, vélhetően azért, mert egymás közt még nem jutottak megegyezésre” – tette hozzá.

A zárt egyeztetésen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd a DK és az LMP képviselői az új Országgyűlés bizottsági rendszerének kialakítása mellett a Ház várható ülésrendjéről, a külügyi és diplomáciai testületeket érintő kérdésekről, a mandátumigazolás előkészítéséről, az esküokmányok aláírásának menetéről, valamint a tisztségviselők megválasztásának előkészítéséről tárgyaltak.

Ellenzéki részről az első tárgyalási kör után egyedül a jobbikos Volner János nyilatkozott a sajtónak. „Bizottsági struktúra változatlanságát projektálta a Fidesz a maga részéről, de azt mondta, hogy elgondolkodhat azon is, hogy érdemes lesz ezen változtatni” – mondta.

Az alakuló ülés előkészítéséről szóló tárgyalások között az ellenzéki politikusok félrevonultak, és folytatták a hétfőn kezdett megbeszélésüket a parlamenti együttműködésről. A köztársasági elnök május 8-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

180425 BEL1 1000 Ogy – alakuló ülés előkészületek SÁ
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018