INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

gyógyszer

doboz

hamisítás

eu

pozsgay csilla

Különböző gyógyszerek egy orvosi vizsgálóasztalon.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Felpumpálják a gyógyszeres dobozokat

Infostart

Februártól megváltoznak a gyógyszerek dobozai: nagyobbak lesznek, hogy elférjenek rajtuk a biztonsági jelölések.

Jövő februártól, 290 nap múlva már csak a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek hozhatók forgalomba – mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Világgazdaság kérdésére. Az új rendszerrel Euró­pa egyik legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik jövő évtől az EU-s adatbázisba.

A hamis orvosságok kiszűrésére az Európai Unió két új biztonsági elemet vezet be: minden gyógyszeres dobozon kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is lesz. A rendelet 2016-ban lépett hatályba, ám csak 2019. február 9-től kell alkalmazni. Azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek.

A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete is megnövekedhet, ám a dobozban lévő orvosság közvetlen csomagolásának mérete nem változik, így előfordulhat, hogy egy nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

Nyitókép: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018