eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Különböző gyógyszerek egy orvosi vizsgálóasztalon.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Felpumpálják a gyógyszeres dobozokat

Februártól megváltoznak a gyógyszerek dobozai: nagyobbak lesznek, hogy elférjenek rajtuk a biztonsági jelölések.

Jövő februártól, 290 nap múlva már csak a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek hozhatók forgalomba – mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Világgazdaság kérdésére. Az új rendszerrel Euró­pa egyik legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik jövő évtől az EU-s adatbázisba.

A hamis orvosságok kiszűrésére az Európai Unió két új biztonsági elemet vezet be: minden gyógyszeres dobozon kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is lesz. A rendelet 2016-ban lépett hatályba, ám csak 2019. február 9-től kell alkalmazni. Azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek.

A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete is megnövekedhet, ám a dobozban lévő orvosság közvetlen csomagolásának mérete nem változik, így előfordulhat, hogy egy nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×