eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fenyegetést jelent a világgazdaságra a rekordnagyságú eladósodás az IMF szerint - a nap hírei

Felújítják a kisföldalattit és meghosszabbítják a vonalát. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetségben fog politizálni az Országgyűlésben.

Fenyegetést jelent a világgazdaságra a rekordnagyságú eladósodás az IMF szerint. A valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűléséhez időzített tanulmány adatai szerint a világ adósságállománya 12 százalékkal nagyobb, mint az előző rekord idején, 2009-ben volt, és a növekedés 43 százaléka írható Kína számlájára. Az IMF költségvetési ügyekért felelős igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az eladósodás és a jelentős deficitek csökkentik a kormányzatok képességét arra, hogy a költségvetési politika eszközeivel támogatni tudják a gazdaságot egy recesszió esetében.

2030-ig együtt kell megvalósulnia a jövedelmek, a beruházások bővülésének és a hitelezés emelkedésének - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Nagy Márton a portfolio konferenciáján kifejtette, a fenntartható felzárkózáshoz mindhárom szükséges, de önmagában egyik sem elég. A jegybank alelnöke beszélt arról is, hogy a vállalatok és a háztartások hitelei évente 10-15 százalékkal emelkedhetnek. Ugyanakkor véleménye szerint a hitelezés fellendülésének az ügyfelek szélesebb körénél és alacsonyabb árazással kell megvalósulnia.

A kormány és a biztosításfelügyelet beavatkozását kérik az autóbuszos személyszállítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj drasztikus növekedése miatt. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete azt közölte, hogy a közelmúlt buszbaleseteire hivatkozva a biztosítótársaságok átlagosan háromszoros, négyszeres díjat követelnek a buszos vállalkozásoktól. Az ipartestület szerint az autóbuszos személyszállító vállalkozások jelentős része alacsony tőkeerejű cég, az emelést csak úgy tudnák finanszírozni, ha azt a fogyasztókra hárítanák.

Kiírta a közbeszerzést a kisföldalatti felújításának és bővítésének engedélyeztetésére és kiviteli terveinek elkészítésére a BKK. Lift és új kijárat épül a Deák téren, az Oktogonon és a Hősök terén, új állomás lesz a Hungária körút alatt, és új végállomás a Vigadó téren, több állomást pedig akadálymentesítenek. Második ütemben a vonalat Zuglóban is meghosszabbítanák a Mexikói úttól a Kassai térig, majd tovább a körvasút sor felé - írja a Zoom.hu.

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetségben politizál az Országgyűlésben - jelentette be Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke közölte azt is: a frakciószövetség jogi és technikai részletein dolgoznak még. Tóth Bertalant választották a frakciószövetség vezetőjének. A szocialista politikus kijelentette: ha marad "a pökhendi stílus", a hatalommal való visszaélés a kormánypártok részéről, akkor az ellenzéki pártoknak beszélniük kell arról, hogy részt akarnak-e venni egyáltalán a parlament munkájában.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának legmagasabb fóruma tárgyalta ma Strasbourgban két röszkei menedékkérő ügyét. Az ügyben született első fokú ítélet szerint jogellenesen tartottak őket fogva 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába. A 17 bíróból álló nagykamara előtt zajló meghallgatáson először a panaszosok, majd a magyar kormány képviselői adták elő álláspontjukat. Szakértők szerint az ítélethirdetés egy éven belül várható.

Az Európai Parlament felszólította az uniós tagállamokat, hogy képviseljenek egységes álláspontot az ENSZ migrációs csomagjáról szóló tárgyalásokon. A strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ötpárti állásfoglalásban kiemelték, hogy az emberek elvándorlása jelentette kihívásokat legjobban a nemzetközi közösség egészének bevonásával lehet eredményesen kezelni. Azt is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy elsősorban az irreguláris migrációt és a kényszerű lakóhelyelhagyást előidéző okok kezelésére kell összpontosítani.

Az olasz államfő megbízta a szenátus elnökét, hogy mérje fel, lehetséges-e a kormányalakítás a parlamenti választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga között. A házelnök két napot kapott, pénteken be kell számolnia az államfőnek a pártokkal folytatott egyeztetések eredményéről. Az Öt Csillag Mozgalom mostanában arra utalt, hogy hajlandó lenne közösen kormányozni a Ligával, de csak Silvio Berlusconi nélkül.

Törökországban előrehozott elnök- és parlamenti választás lesz a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében, június 24-én - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Tavaly áprilisban népszavazás döntött a rendszer jövőbeni bevezetéséről. Az alkotmánymódosítás, amely a végrehajtó hatalmat a parlament helyett az államfő kezébe helyezi, eredetileg a 2019. november 3-ára tervezett elnök- és parlamenti választással lépett volna életbe.

Véget érhet a csaknem 6 évtizedes Castro-korszak Kubában. Megkezdődött az új összetételű havannai parlament alakuló ülése, amelyen megválasztják a szigetország új elnökét. Az államfő nevét várhatóan csütörtök reggel, az ülés végén hozzák nyilvánosságra, de Miguel-Díaz-Canel alelnök az egyetlen jelölt az államtanács elnöki tisztére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×