eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Legkorábban május 3-án lehet jogerős végeredménye az április 8-i országgyűlési választásoknak - a nap hírei

Az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján megszólalók. A fővárosi és az országos hajnali melegrekord is megdőlt hétfőn.

Legkorábban május 3-án lehet jogerős végeredménye az április 8-i országgyűlési választásoknak - jelentette ki a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a helyi választási bizottságok eredménymegállapító döntse ellen kedd délután 4 óráig lehet benyújtani a jogorvoslati kérelmeket. Szólt arról is, hogy kezdeményezni fogja, hogy a jövőben az országgyűlési választásokra az átjelentkezés végső határidejét hozzák előbbre, egy-egy szavazatszámláló bizottsághoz pedig ezernél több átjelentkező ne kerülhessen. Emellett Pálffy Ilona azt is hangsúlyozta: külső vizsgálatot rendelt el a választás.hu honlapon múlt vasárnap tapasztalt lassulás ügyében. A teljes változatot addig nem állítják vissza, amíg a vizsgálat le nem zárult.

Szerdán tart alakuló ülést az MSZP parlamenti képviselőcsoportja. Tóth Bertalan frakcióvezető közölte: az elnökség várhatóan őt javasolja a képviselőcsoport vezetőjének. A többi vezetőt, illetve a parlamenti tisztségviselőket majd csak az Országgyűlés megalakulása után választják meg. Beszámolt arról is, hogy a frakcióülésre meghívták a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt képviselőit is.

Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján megszólalók. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Holokauszt Emlékközpontban azt mondta: bízik benne, hogy Magyarország a béke szigete marad a zsidóságnak. A budapesti megemlékezésen felszólalt Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete is. A Cipők a Duna-parton emlékműnél este mécseseket gyújtottak. Közleményeikben a kormánypártok és az ellenzék is az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.

Lendületesebb és harciasabb érdekképviseletet ígér a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új ügyvezető elnöke. Szűcs Tamás az InfoRádiónak elmondta: gyorsabban kell követni az eseményeket és hatékonyabban kell képviselni a tagság érdekeit. Az új vezető Mendrey Lászlót váltja a poszton, akit a testület az elnöki tisztségből és az Országos Választmányból is visszahívott. A távozó vezető az Inforádiónak azt mondta: nem ért egyet az eltávolításával, de elfogadja azt, mert úgy érzi: ő is hibás a szakszervezet belső konfliktusaiért.

A fővárosi és az országos hajnali melegrekord is megdőlt hétfőn. Gyöngyösön 17,8 fok volt, ezen a napon eddig a legenyhébb éjszakát 15,6 fokot, Tatabányán regisztrálták, 1952-ben. A fővárosban Lágymányoson 17,3 fok volt hétfő hajnalban, így ez az új fővárosi rekord. A korábbi csúcsot 2015-ben regisztrálták a János-hegyi állomáson.

Szaharai port tartalmaz a légkör, emiatt szerdáig - a várható csapadék miatt - nem ajánlott kocsit, illetve ablakot mosni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, ami a keddi nap végéig az ország felett is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Kedden egy hidegfront érkezik és szerdára már tisztulhat a levegő.

A vegyi fegyverek használatának megbüntetését tartják a Szíriát ért hétvégi légicsapás céljának az uniós tagállamok külügyminiszterei. Az erről szóló közös nyilatkozatot Szijjártó Péter magyar tárcavezető ismertette a luxembourgi tanácskozás után. A külgazdasági és külügyminiszter az amerikai, brit és francia akcióról azt is hangsúlyozta: a Gútában április 7-én elkövetett vegyi fegyver használat megengedhetetlen.

Továbbra sem tudtak eljutni Szíriában az április 7-ei, dúmai vegyifegyver-támadás helyszínére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellenőrei. A szervezet főigazgatója szerint a szíriai és orosz vezetők arról tájékoztatták a 9 tagú delegációt, hogy még mindig vannak megoldatlan biztonsági kérdések. Közben több ezren ünnepelték Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai főváros melletti Kelet-Gúta térségének visszafoglalását.

Szlovákiában máris lemondott a néhány hete kinevezett belügyminiszter. Tomáš Drucker azzal indokolta távozását, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy az országos rendőrfőkapitány megmarad-e posztján. A főrendőr távozását számos tüntetésen követelték Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének meggyilkolása után.

Ismét sztrájkolnak kedden és szerdán az Air France dolgozói. A légitársaság szerint a járatok 70 százaléka tud elindulni. A közlekedő járatok esetén is fennakadásokra és késésekre kell számítani. Ez már a 8. sztrájknap lesz. Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet 6 százalékos béremelést követel. Ha nem sikerül megállapodni, akkor a hónap végén folytatódik a sztrájk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×