INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

a nap legfontosabb hírei

ferenc pápa

nvi

Keddtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait a NVI - a nap hírei

Infostart

A testvériesség fontosságát hangsúlyozta az emberi együttélés szempontjából Ferenc pápa. Romániában több forradalmár haláláért tesz felelőssé három 1989-es vezetőt a katonai ügyészség.

A testvériesség fontosságát hangsúlyozta az emberi együttélés szempontjából Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a húsvéthétfői imádságához fűzött elmélkedésében kijelentette: testvériesség nélkül nincs társadalmi igazságosság, és egymás felé fordulás nélkül nem lehet egy társadalmat felépíteni, tartós békét biztosítani, a szegénységet leküzdeni, a feszültségeket és háborúkat megszüntetni, a korrupciót és a bűnözést kiirtani.

Keddtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait a Nemzeti Választási Iroda. Eddig csaknem háromezer levélszavazatot adtak le. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson, amennyiben időben felvetették magukat a névjegyzékbe.

Ha a kormány bizalmat kap a parlamenti választáson, a családpolitika minden eddigi vívmányát megőrzi - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte: a családi adókedvezménynek, a családi otthonteremtési programnak, a gyed-extrának, a munka és a család közötti egyensúly megteremtését segítő intézkedéseknek köszönhetően olyan stabilitás és olyan erős családpolitika alakul ki, amelyre hosszú távon is számíthatnak a családalapítás előtt álló fiatalok.

Kormányváltás után az egészségügy azonnali rendbetételét ígéri az MSZP és a Párbeszéd 3. kerületi jelöltje. Szabó Tímea kiemelte: már április 9-én megtennék az első lépéseket, amelyekkel talpra állítják az ágazatot. Konkrét példaként említette, hogy azonnali, 50 százalékos béremelést hajtanának végre az egészségügyben dolgozóknál, emellett jelentős összegeket fordítanának az eszközbeszerzésekre.

Az LMP szerint a Fidesz teljesen leépítette a természet- és környezetvédelem szempontjait. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: kormányra kerülése esetén az LMP visszaállítaná az önálló környezetvédelmi minisztériumot, megerősítené a környezetvédelmi hatóság jogköreit, és javítaná a nemzeti parkok működési feltételeit.

Budapest belvárosában visszalép a Momentum elnöke az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára. Fekete-Győr András az egyik közösségi oldalon jelentette be döntését arra hivatkozva, hogy az általa rendelt kutatás alapján V. Naszályi Márta a legesélyesebb ellenzéki képviselőjelölt a körzetben. Korábban ebben a választókerületben Juhász Péter, az Együtt jelöltje is bejelentette visszalépését.

Romániában bűnvádi eljárás indításának engedélyezését kérvényezte a legfőbb ügyész az államfőtől az 1989-es forradalom ügyében három akkori vezető politikus ellen. Az érintettek között van Ion Iliescu volt elnök és Petre Roman volt kormányfő. A katonai ügyészség szerint az érintett politikusok intézkedései vezettek sok ember halálához.

Lettországban aláírta az elnök az oktatási reformra vonatkozó jogszabályt. Ennek értelmében a kisebbségi iskolákban bevezetik a lett tannyelvű oktatást. A reform elégedetlenségi hullámot váltott ki a balti ország népességének mintegy 40 százalékát kitevő orosz kisebbség körében, ugyanúgy, mint 2004-ben. Akkor országos tüntetésekkel érték el, hogy a kisebbségi iskolákban legyen kéttannyelvű oktatás.

Nem legalizálja az Egyesült Államokba illegális bevándorlóként gyerekkorban érkezett, de már ott felnőtt fiatalokat az amerikai elnök. Donald Trump Twitter-bejegyzésben közölte: az amerikai-mexikói határon a helyzet egyre veszélyesebb.

Meghalt Winnie Mandela dél-afrikai polgárjogi aktivista. Nelson Mandela Nobel-békedíjas egykori elnök második felesége 81 évet élt. Winnie Mandela a férje 27 éven át tartó bebörtönzése idején a faji megkülönböztetésen alapuló rezsim ellenzékének egyik vezetője volt. Őt magát is többször letartóztatták, megkínozták, házi őrizetben, illetve megfigyelés alatt tartották.

Az eddig ismert legtávolabbi csillagot fedezte fel egy nemzetközi tudóscsoport. A Földtől kilenc milliárd fényévre található Ikarusnak keresztelt égitestet úgy sikerült észlelni, hogy az előtte elhaladó galaxisok lencseként felerősítették a fényét. A tudósok megállapították róla, hogy egy kék óriáscsillag, amelynek fénye több ezerszer erősebb a Napénál.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018