eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mol Nyrt. tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárának avatásán 2018. március 19-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor: Magyarország azért fejlődik, mert biztonságos

Magyarország fejlődik, ezt még a vak is látja - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Tiszaújvárosban, a Mol-csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit gyártó üzemének ünnepélyes avatásán, hozzátéve, hogy Magyarország azért fejlődik, mert biztonságos.

A kormányfő a közelgő parlamenti választással kapcsolatban kiemelte: fontos döntés előtt áll az ország. Ugyanis "beruházások és fejlesztések csak olyan országban vannak, amely biztonságos, amelynek biztonságos a jogrendszere, amelyben kiszámítható politikai viszonyok vannak, ahol nem rángatják a kormányrudat jobbra-balra" - fejtette ki.

Azt is mondta, hogy csak olyan országban vannak beruházások, ahol "a fizikai biztonság is rendelkezésre áll", vagyis nincs terrorveszély, és a közbiztonságot sem fenyegeti komolyabb kihívás. Magyarországon nem lesz bevándorlás, Magyarország nem lesz bevándorlóország, nem lesznek terrorcselekmények, továbbra is jöhetnek a nagybefektetők, külföldről is, és a magyar nagybefektetőket is fejlesztéseik folytatására biztatják - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megerősítette továbbá: ha bizalmat kapnak az áprilisi választáson, a következő ciklusban is minden évben meglesz a 4 százalékos gazdasági növekedés.

Összegzése szerint a választási kampány ellenére sem vonja kétségbe senki, hogy Magyarország fejlődött az elmúlt években, és fejlődni fog ezután is.

Beszédében Orbán Viktor az első számú nemzeti vállalatnak nevezte a Molt, és azt is mondta: a mostani üzemavatással Tiszaújváros újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Európa legjelentősebb vegyipari központja legyen.

Szavai szerint "a jövőt magyar nyelven írják Közép-Európában".

A Molt méltatva kiemelte: nemzeti nézőpontból a Mol beruházásai a legfontosabbak. "A Molt szeretjük, leginkább azért, mert a mienk, ez egy magyar, nemzeti vállalat (...), és mert magyar emberek munkáját látjuk benne" - fogalmazott, hozzátéve: a Mol maga a megtestesült magyar munka, tenni akarás, vállalkozókedv és munkafegyelem.

Orbán Viktor öt okot említett, amiért a Molt tartja az első számú nemzeti vállalatnak: a cég 8 ezer embernek ad munkát Magyarországon; közép-európai méretekben is jelentős a vállalat; a Mol nélkül nincs energiabiztonság az országban; elég erős ahhoz, hogy idecsábítson nagy nemzetközi cégeket; és jelentős adót fizet be a költségvetésbe.

"Ilyennek szeretnénk látni az egész magyar gazdaságot, mint amilyen a Mol: nagynak, modernnek, erősnek, versenyképesnek és magyarnak" - mondta a kormányfő.

Szerinte a magyar gazdaság akkor lesz egyensúlyban, ha a nemzetközi vállalatok mellett nagy magyar cégek is megjelennek és megerősödnek.

"Ez a jövő útja: egy nagy, magyar, közép-európai méretű, egész Európában jegyzett cég és egy még nála is nagyobb nemzetközi cég közös beruházása és fejlesztése, ilyenekből szeretnénk látni a jövőben minél többet" - mondta a Mol és a japán JSR közös vállalkozásáról.

A miniszterelnök külön is köszönetet mondott Japánnak, mivel japán cégek Magyarországon 25 ezer embernek adnak munkát.

A tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárról szólva közölte: ha a Mol ehhez hasonló beruházásokat akar a jövőben megvalósítani, számíthat a kormányzatra.

A Mol 2030-ig tervezett 1300 milliárd forintnyi befektetéséről megjegyezte: ez magasabb összeg, mint a Mercedes és az Audi magyarországi beruházásai együttvéve.

A kormányfő felidézte a Mol-részvények néhány évvel ezelőtti, orosz kézből történő visszavásárlását is, úgy fogalmazva: éles tárgyalások után, "vért izzadva" - "végül is hálát adva a Jóistennek, hogy Moszkvából hazatérhettünk" - vásárolták vissza a Mol-részvénycsomagot a vasárnap újraválasztott orosz elnöktől, Vlagyimir Putyintól, "aki nem a nemzetközi gyenge legények sorát szaporítja". "Ha akkor nem tudtuk volna a Mol-részvénycsomagot visszavásárolni, akkor ilyen beruházásokhoz (mint a tiszaújvárosi) aligha tudtunk volna betársulni a magyar adófizetők pénzéből" - jelezte Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×