eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla
Ismertette gazdasági terveit Orbán Viktor

Ismertette gazdasági terveit Orbán Viktor

Parragh László, Matolcsy György és Varga Mihály előadása után Orbán Viktor szólalt fel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Beszélt arról, miért kell bent maradni az EU-ban, mi a magyar gazdasági modell mátrixa, meddig látja fenntarthatónak a 4 százalékos növekedést, valamint kifejtette, hogyan kell megépíteni Közép-Európát gazdasági értelemben.

A miniszterelnök első fontos üzenete az volt, hogy nem lesz választási költségvetés. Betartják a törvényben szereplő 2,4 százalékos hiányt. Ezután felsorolta a 2010 óta megtett gazdaságpolitikai intézkedéseket, beszélt az egymillió új munkahely céljáról, az IMF-hitel visszafizetéséről és a hatodik éve 3 százalék alatt lévő hiányról. 

Az Eximbank ügyével kapcsolatban azt mondta, Brüsszelben Magyarország rovására trükköznek, és egyre több mindent számoltatnak el a költségvetésben.

Orbán Viktor szerint a bankokkal és a multikkal fizettetik meg a demográfiai fordulatot, amit szerinte végre lehet hajtani. A multik 670 milliárd forintot fizettek tavaly különadó formájában, miközben a családoknak 730 milliárd forintot adtak - fejtette ki a miniszterelnök.

Hogyan csinálták a gazdaságpolitikát?

  • Megállapodást kötöttek a béremelésről és az adók kérdéséről a gazdaság szereplőivel. Így a minimálbért 2010-hez képest 90 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig a duplájára tudták emelni.
  • A magyar gazdaságpolitika szellemi erejére építettek, ez alatt az MNB és a kamara munkáját értette.
  • A kormány szerint a sikeres gazdaságpolitika alapja a politikai stabilitás, és ez utóbbi Orbán Viktor szerint ma Európában ritka, mint a fehér holló, majd utalt az olasz és a német választások eredményére.

A magyar modell

A kormányfő szerint ez egy négy pillérből álló mátrix, és a kormány csak olyan intézkedést hoz, amely megfelel valamelyik pillérnek.

  • versenyképesség
  • munka alapú gazdaság
  • demográfia
  • identitás alapú politika

Mi kell nekünk az unióból?

Az Európai Unió részéről Orbán Viktor szerint nagy nyomás éri a kormányt, például az egységes adórendszer elképzelése által, ami viszont szerinte ellentétes Magyarország érdekeivel.

Ismertette gazdasági terveit Orbán Viktor

Azt is mondta, hogy fel kell tenni a kérdést, hogy az EU mennyiben járul hozzá a magyar gazdaság sikeréhez. Mert például a GDP (bruttó hazai termék) és a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) közti réssel az EU keres rajtunk, valamint lényegében az uniós támogatásokkal is nyernek rajtunk. Hozzátette azonban, hogy bár létezik olyan gazdaságpolitika, amely alapján a 4 milliárd eurós uniós forrás nélkül is lehet sikeres az ország, de most "nem ezt a játékot játsszák".

Orbán Viktor szerint az unióból nekünk nem az ottani emberek pénze kell, hanem a piacaikhoz való hozzáférés, mert akkor "megkeressük a magunk pénzét" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért kell bent maradni az EU-ban.

Migrációs költségek

Nem csak politikai kérdés a következő 15 évben velünk maradó migráció - fejtette ki a kormányfő, és számokat is említett: egy migráns egy évben 4,5 millió forintba kerül. A családegyesítés nyomán a 10 ezer embert meg kell duplázni. Ez összesen 90 milliárd forintba kerülhet éves szinten.

Orbán Viktor szerint akkor tud vállalásokat tenni a kormány, ha meg tudja védeni a határokat. Ehhez egyetlen migránst sem lehet beengedni, ki kell fizettetni a kerítés árát és ki kell tiltani mindenkit, aki a bevándorlást szervezi.

"Semmilyen együttérzés nem ok arra, hogy tönkretegyük a hazánkat" - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni.

Jövőbeli tervek

Reális lehetőséget lát Orbán Viktor arra, hogy minden évben legyen 4 százalékos gazdasági növekedés. Kijelentette: csak olyan gazdasági miniszterrel tud együtt dolgozni, aki nemcsak két, hanem négy évre vállalja ezt a növekedést. Ha ez meglesz, minden évben lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium, és marad a nők 40, ezt meg akarja védeni. Emelkedhet a családi adókedvezmény is - tette hozzá.

Ismertette gazdasági terveit Orbán Viktor

  • "Olyan gazdasági növekedés kell, hogy 2022-re elérjük a teljes foglalkoztatottságot, minimum a csehek szintjére kerüljünk."
  • Tovább növelnék a minimálbért, de csak a gazdasági teljesítménnyel arányosan.
  • Tovább csökkentenék a munkáltatói adóterheket. Varga Mihály korábban azt mondta, elérhető, hogy a munkaadói járulékterhek a következő ciklus végéig a régióban nálunk legyenek a legalacsonyabbak.
  • A Modern Városok program után a 2018-ban meg kell hirdetni a Modern Falu programot, aminek a lakhatási körülmények javítása áll majd a középpontjában. Nem akarják, hogy mindenki beköltözzön a városokba.

"Meg kell építenünk Közép-Európát"

Meg kell építenünk Közép-Európát - gazdasági értelemben is - hangsúlyozta Orbán Viktor, kifejtve: a régió úgy lett megépítve, hogy gazdaságilag csak közép-európai országok vannak, gazdasági térség nincsen. Ennek az az oka, hogy észak-déli irányban nincsenek meg az összeköttetések, amelyek egy gazdasági térséggé tenné a régiót.

Észak-déli összeköttetés például

  • a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése.
  • Fontosnak tartja, hogy legyen Budapest-Varsó gyorsvasút is, amivel 12 óra helyett 4 órára csökkenne a menetidő.
  • Tárgyalnak a Budapest-Kolozsvár vonalról, amit a románok Bukarestig akarnak kiépíteni.
  • Miskolc-Kassa autópályának el kell készülnie.
  • Pécs irányába legalább egy, de inkább két ágon elérjék a horvát határt.

Ezek a feladatok hárulnak a közép-európai gazdasági régió kialakításában Magyarországra - összegzett Orbán Viktor.

Végül azt kérte a jelenlévőktől, hogy segítsék megvédeni az országot, rajtuk is múlik, hogy idegen gazdasági érdekeket képviselő bábkormány vagy független nemzeti kormány fogja vezetni Magyarországot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×