eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ők lehetnek Lázár János kihívói

Ők lehetnek Lázár János kihívói

Makóiakkal akarja megbuktatni az ellenzék Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen. Összegyűjtöttük, hogy kik lesznek a kancelláriaminiszter kihívói az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson. Ez az eddig fideszes fellegvárnak számító körzet azért kap most kiemelt figyelmet, mert a kormánypártok vasárnap váratlan és nagy arányú vereséget szenvedtek a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson.

A legesélyesebb ellenzéki jelölt címért versengenek Lázár János kihívói Csongrád megye 4-es számú egyéni választókerületében, vagyis Hódmezővásárhelyen, Makón és azok környékén. A Jobbik jelöltje egy makói állatorvos, Kiss Attila, aki Csongrád Megyei Közgyűlés tagja, és már a szórólapjára is ráírta, hogy szerinte ő az, aki le tudja győzni a kancelláriaminisztert.

Ugyanezt gondolja az MSZP embere, Rója István, aki nem ismeretlen a hírfogyasztók előtt: ő az az iskolaigazgató, aki 22 évig vezette a makói József Attila Gimnáziumot, de nem hosszabbították meg a mandátumát, szerinte azért, mert aktívan kampányolt a kormány ellen. A Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt is őt támogatja. A DK a szintén makói Mucsi Tamást léptette vissza Rója érdekében.

Az LMP és az Új Kezdet képviseletében Pongrácz Gergely száll harcba. Ő eddig közlekedéspolitikával foglalkozott, 2010-től három éven át pártjának delegáltja volt a BKK igazgatóságában. A Momentum Jakab Tamás egyetemistát, az Együtt Wéber Katalin nyugdíjas könyvtári informatikust, a Munkáspárt pedig Nagy Gyula Imréné állattenyésztőt indítja el.

A Fidesz-KDNP vasárnap váratlan és nagy arányú vereséget szenvedett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ezért április 8-most már Lázár János is kemény küzdelemre számít. „Azon fogunk dolgozni, hogy a választópolgárok bizalmát elnyerjük, ez a munkánk a következő hónapokban, biztos, hogy nagy csata lesz” – fogalmazott a miniszter.

Az előző országgyűlési képviselő-választáson, 2014-ben 21-en tervezték, hogy jelöltek lesznek Lázár János választókerületében, de közülük csak 14-nek sikerült összeszednie a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. A Jobbik jelöltje akkor is Kiss Attila volt, az MSZP, az Együtt, a DK a PM és a Magyar Liberális Párt Varga Péterrel, Apátfalva egykori polgármesterével próbálkozott. Az LMP pedig az orfűi Nagy Bandó András humoristát találta erre legalkalmasabbnak.

A kancelláriaminiszter négy évvel ezelőtt meggyőző fölénnyel nyert, majdnem dupla annyi szavazatot kapott, mint a második helyen végzett jobbikos, a harmadikként záró baloldali jelölt pedig 11 ezer vokssal maradt el mögötte.

Összeállításunk elkészítésének pillanatában, kedden délután egyébként a Nemzeti Választási Bizottság még csak Lázár János vette nyilvántartásba országgyűlési képviselőjelöltként Csongrád megye 4-es számú egyéni választókerületében. A miniszter korábban bejelentette, hogy a negyedik Orbán-kormányban már nem akar tisztséget vállalni, és a sajtóhírek szerint a párt országos listájára sem szeretett volna felkerülni, most mégis ott van, tehát szinte biztos, hogy az egyéni szereplésétől függetlenül a következő parlamentnek is tagja lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×