INFORÁDIÓ 
2018. július 18. szerda
Frigyes
bírósági közvetítésjogbíróságközigazgatási eljárás
Újabb területen segítenek a bírósági közvetítők

Újabb területen segítenek a bírósági közvetítők

Január elsejétől már közigazgatási jogvitákhoz is igénybe vehető a bírósági közvetítői eljárás, így újabb területen gyorsíthatók és egyszerűsíthetők peren kívül a bírósági ügyek.

Eddig a bírósági közvetítés polgári jogi területen, vagyis családjogi, szerződéses, illetve munkaügyi jogvitákban volt alkalmazható. Most az új jogszabályi rendelkezéseknek köszönhetően a közigazgatási jogvitákban is szerepet kap a bírósági közvetítés, így a feleknek jobb és gyorsabb megállapodásra lesz lehetőségük – mondta Andódi László bírósági közvetítő, a Szekszárdi Törvényszék bírája.

„A közvetítői eljárásnak az egyik jellemzője, hogy a felek egyenrangúan vesznek benne részt.

A közvetítőnek törekednie is kell arra, hogy támogassa mindkét felet, hogy részt tudjon venni a probléma megoldásában” – tette hozzá Andódi László az InfoRádióban.

A megállapodás létrejöttekor a feleknek érezniük kell, hogy részt vettek az eljárásban, ez az ő döntésük, és elfogadható mindkettejük számára. A Szekszárdi Törvényszék bírája azt is elmondta, hogy ilyen egyezség csak egyenrangú felek között születhet meg, mert az eljárás során bármelyik fél jelezheti a közvetítőnek, ha úgy érzi, nem teljesül az egyenlőség, és dönthet úgy is, hogy a közvetítésből kilép.

„Törekszünk arra, hogy mindegyik fél elmondhassa a véleményét, kifejthesse az álláspontját és mindegyik fél álláspontját figyelembe vesszük” – mondta Andódi.

Kapcsolódó hang

Bírósági közvetítők
 


A címlapról ajánljuk

Messi megelőzte Ronaldót

Az elmúlt egy év alatt Floyd Mayweather Jr. volt a legjobban kereső sportoló a Forbes szerint....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH