eur:
391.07
usd:
359.4
bux:
72675.41
2024. július 19. péntek Emília
Újabb területen segítenek a bírósági közvetítők

Újabb területen segítenek a bírósági közvetítők

Január elsejétől már közigazgatási jogvitákhoz is igénybe vehető a bírósági közvetítői eljárás, így újabb területen gyorsíthatók és egyszerűsíthetők peren kívül a bírósági ügyek.

Eddig a bírósági közvetítés polgári jogi területen, vagyis családjogi, szerződéses, illetve munkaügyi jogvitákban volt alkalmazható. Most az új jogszabályi rendelkezéseknek köszönhetően a közigazgatási jogvitákban is szerepet kap a bírósági közvetítés, így a feleknek jobb és gyorsabb megállapodásra lesz lehetőségük – mondta Andódi László bírósági közvetítő, a Szekszárdi Törvényszék bírája.

„A közvetítői eljárásnak az egyik jellemzője, hogy a felek egyenrangúan vesznek benne részt.

A közvetítőnek törekednie is kell arra, hogy támogassa mindkét felet, hogy részt tudjon venni a probléma megoldásában” – tette hozzá Andódi László az InfoRádióban.

A megállapodás létrejöttekor a feleknek érezniük kell, hogy részt vettek az eljárásban, ez az ő döntésük, és elfogadható mindkettejük számára. A Szekszárdi Törvényszék bírája azt is elmondta, hogy ilyen egyezség csak egyenrangú felek között születhet meg, mert az eljárás során bármelyik fél jelezheti a közvetítőnek, ha úgy érzi, nem teljesül az egyenlőség, és dönthet úgy is, hogy a közvetítésből kilép.

„Törekszünk arra, hogy mindegyik fél elmondhassa a véleményét, kifejthesse az álláspontját és mindegyik fél álláspontját figyelembe vesszük” – mondta Andódi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×