eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

A Nézőpont Csoport vezetője szerint még visszaüthet a szocialista pártra, ha a 10 százalékos küszöb elérésének kérdése uralná a parlamenti választás előtti időszakot. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója ugyanakkor nem látja ennek veszélyét, beszélt viszont egy patthelyzetes forgatókönyvről.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint változhat még az MSZP és a Párbeszéd országos listája a szombati kongresszusi döntés után is. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta, számos konfliktust még tisztáznia kell a baloldali együttműködésnek, például Fodor Gábor személye körüli viták sem kerültek nyugvópontra. Szerinte a közös lista elfogadásával kimondta a két párt, hogy ennél bővebb közös listát nem tervez. Emellett a visszalépések miatt még sok minden átalakulhat.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mráz szerint az MSZP kongresszusa egy olyan állapotot szentesített, amely az egyéni választókerületek szintjén Gyurcsány Ferenc DK-s vezetővel való együttműködéséről szól. Hozzátette, a volt miniszterelnök érdeke az, hogy "ne kelljen közös listát létrehoznia a szocialistákkal, viszont az egyéni választókerületekben szülessen meg az együttműködés, hogy a választások után az ő vezetésével egyesülhessen majd a baloldal", ha saját pártot és saját frakciót is fenntart a választásokig. 

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta,

minden esély megvan arra, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listája 10-15 százalék között maradjon,

hiszen a kormánypártok 45 százalék körül vannak, így a teljes ellenzék a maradék 55 százalékon kell, hogy osztozkodjon. „Ez részben jó hír, részben rossz hír. Rossz hír azért, mert a 10 százalékot viszont el kell érnie ennek a pártnak, és ha az egész kampány az MSZP túléléséről, a 10 százalékos küszöb elérési lehetőségeiről, vagy annak a kockázatairól szól, az bizony negatívan hathat vissza a pártra” – tette hozzá.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mráz szerint azzal, hogy a Magyar Liberális Pártból nem Fodor Gábor, hanem a párt ügyvivője, Bősz Anett kerülhet fel a közös listára, azt jelzi, hogy még nem zárult le a közös lista összeállítása, illetve folyatódhatnak még a baloldali belharcok.

„Ami miatt kihagyták [Fodor Gábort] a közös felállásból az arra vezethető vissza, hogy a pártja 0 és 1 százalék közötti hozzáadott értékkel rendelkezik.

Fodor Gábor személye viszont annyira vitatott a baloldalon, hogy inkább -1 és 0 közötti hozzáadott értéke van” – állítja a Nézőpont vezetője, de hozzátette: nem gondolja, hogy végleges döntésről lenne szó. 

Egy-két párt még izgulhat

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint a teljes lakosság körében 11 százalékon, míg a biztos pártválasztók körében 17 százalékon áll az MSZP, ezért azt gondolják, hogy a 10 százalékot el fogják érni. "Ők kormányváltásra készülnek, vagy pedig egy B tervre, a patthelyzetre, ami a jelenlegi választási helyzetben könnyen előállítható, hiszen a Fidesz (vagy bármelyik párt) 40-43 százalék környékén kétharmadot tud elérni, de a 36 százalékon patthelyzet is bekövetkezhet".

„Nagyon sok múlik az egyéni képviselőhelyeknek a győzelmein. Bátran készülhet egy ilyen szövetség arra, hogy adott esetben kormányt is vált, különösen azért, mert van több mint egymillió aktív bizonytalan, aki kormányváltást szeretne: ha az elkövetkező két hónapban őket sikerül megszólítaniuk, akkor sok minden lehet” – mondta Pulai András.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Hozzátette, hogy a legjobb az lenne a baloldalnak, hogy egy listát állítanának, de a DK külön indulása nehezíti a kormányváltás szándékát. A lehetséges változásokról az is mondta, hogy

ha az MSZP-Párbeszéd szövetség egy szoros együttműködést kötne az LMP-vel, akkor az meg tudná szólítani a szavazókat, őket tartanák kormányváltóknak, így a DK a két szék közül a pad alá esne.

Pulai szerint az LMP-ről lehetett hallani, hogy a Momentum felé is nyit. Ezt persze bátran tehetik, hiszen a Momentumhoz átpártolt LMP-sek már visszatértek a zöldpárthoz, így a Momentumosok gyakorlatilag a létükért küzdenek - azért, hogy elérjék az 1 százalékot és ne kerüljenek a „kamupárt státuszába”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×