INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

belföld

választás 2018

nézőpont intézet

publicus intézet

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

A Nézőpont Csoport vezetője szerint még visszaüthet a szocialista pártra, ha a 10 százalékos küszöb elérésének kérdése uralná a parlamenti választás előtti időszakot. A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója ugyanakkor nem látja ennek veszélyét, beszélt viszont egy patthelyzetes forgatókönyvről.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint változhat még az MSZP és a Párbeszéd országos listája a szombati kongresszusi döntés után is. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta, számos konfliktust még tisztáznia kell a baloldali együttműködésnek, például Fodor Gábor személye körüli viták sem kerültek nyugvópontra. Szerinte a közös lista elfogadásával kimondta a két párt, hogy ennél bővebb közös listát nem tervez. Emellett a visszalépések miatt még sok minden átalakulhat.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mráz szerint az MSZP kongresszusa egy olyan állapotot szentesített, amely az egyéni választókerületek szintjén Gyurcsány Ferenc DK-s vezetővel való együttműködéséről szól. Hozzátette, a volt miniszterelnök érdeke az, hogy "ne kelljen közös listát létrehoznia a szocialistákkal, viszont az egyéni választókerületekben szülessen meg az együttműködés, hogy a választások után az ő vezetésével egyesülhessen majd a baloldal", ha saját pártot és saját frakciót is fenntart a választásokig. 

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta,

minden esély megvan arra, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listája 10-15 százalék között maradjon,

hiszen a kormánypártok 45 százalék körül vannak, így a teljes ellenzék a maradék 55 százalékon kell, hogy osztozkodjon. „Ez részben jó hír, részben rossz hír. Rossz hír azért, mert a 10 százalékot viszont el kell érnie ennek a pártnak, és ha az egész kampány az MSZP túléléséről, a 10 százalékos küszöb elérési lehetőségeiről, vagy annak a kockázatairól szól, az bizony negatívan hathat vissza a pártra” – tette hozzá.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Mráz szerint azzal, hogy a Magyar Liberális Pártból nem Fodor Gábor, hanem a párt ügyvivője, Bősz Anett kerülhet fel a közös listára, azt jelzi, hogy még nem zárult le a közös lista összeállítása, illetve folyatódhatnak még a baloldali belharcok.

„Ami miatt kihagyták [Fodor Gábort] a közös felállásból az arra vezethető vissza, hogy a pártja 0 és 1 százalék közötti hozzáadott értékkel rendelkezik.

Fodor Gábor személye viszont annyira vitatott a baloldalon, hogy inkább -1 és 0 közötti hozzáadott értéke van” – állítja a Nézőpont vezetője, de hozzátette: nem gondolja, hogy végleges döntésről lenne szó. 

Egy-két párt még izgulhat

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint a teljes lakosság körében 11 százalékon, míg a biztos pártválasztók körében 17 százalékon áll az MSZP, ezért azt gondolják, hogy a 10 százalékot el fogják érni. "Ők kormányváltásra készülnek, vagy pedig egy B tervre, a patthelyzetre, ami a jelenlegi választási helyzetben könnyen előállítható, hiszen a Fidesz (vagy bármelyik párt) 40-43 százalék környékén kétharmadot tud elérni, de a 36 százalékon patthelyzet is bekövetkezhet".

„Nagyon sok múlik az egyéni képviselőhelyeknek a győzelmein. Bátran készülhet egy ilyen szövetség arra, hogy adott esetben kormányt is vált, különösen azért, mert van több mint egymillió aktív bizonytalan, aki kormányváltást szeretne: ha az elkövetkező két hónapban őket sikerül megszólítaniuk, akkor sok minden lehet” – mondta Pulai András.

Mi a választás igazi tétje az ellenzéknek?

Hozzátette, hogy a legjobb az lenne a baloldalnak, hogy egy listát állítanának, de a DK külön indulása nehezíti a kormányváltás szándékát. A lehetséges változásokról az is mondta, hogy

ha az MSZP-Párbeszéd szövetség egy szoros együttműködést kötne az LMP-vel, akkor az meg tudná szólítani a szavazókat, őket tartanák kormányváltóknak, így a DK a két szék közül a pad alá esne.

Pulai szerint az LMP-ről lehetett hallani, hogy a Momentum felé is nyit. Ezt persze bátran tehetik, hiszen a Momentumhoz átpártolt LMP-sek már visszatértek a zöldpárthoz, így a Momentumosok gyakorlatilag a létükért küzdenek - azért, hogy elérjék az 1 százalékot és ne kerüljenek a „kamupárt státuszába”.

Kapcsolódó hang

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője
 
Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018