INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

belföld

závecz research

választás 2018

Egy felmérés szerint a Jobbik baloldali szavazatokat is megszerezhetne

Egy felmérés szerint a Jobbik baloldali szavazatokat is megszerezhetne

A baloldali pártok esetében is, valamint a Jobbik és a baloldali pártok szimpatizánsainál is megmérték az átszavazási hajlandóságot.

Az MSZP és DK szavazói között érzékelhető, hogy nyitottak a másik pártjára: minden ötödik szocialista szimpatizáns nyitott a Gyurcsány Ferenc-féle pártra,  a DK-szimpatizánsok pedig mintegy 7 százaléka nyitott az MSZP-sek felé. Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője a friss kutatásukra hivatkozva elmondta,

több átpártolási szándékot is megvizsgáltak, aminek a legnagyobb nyertese az LMP lett.

Mind az MSZP, mind a DK, mind a Jobbik táborából nagyjából egytizednyi szavazó szimpatizál a zöldpárttal. Az is érdekes, hogy a Fidesz tábora „zárközösségként” nem mutatott semerre sem átpártolási szándékot - tette hozzá Závecz az InfoRádiónak.

Ha nem szigorúan vizsgálják az átpártolási szándékot, hanem a hétfokú skála közepe felé ("Lehet, hogy a Jobbikra szavazok, lehet, hogy nem"), akkor az látszik, hogy

a baloldali szavazók körében nincs teljes elutasítottság a Jobbik irányába.

Az MSZP-sek bő egytizede nem utasította el egyértelműen a Jobbik támogatását, a DK-nál ez az érték 8 százalék, míg az LMP esetében 4 százalék volt. A Závecz Research vezetője hozzátette, ez a fajta hozzáállás a baloldali szavazóknál lehet, hogy nem konkrét átszavazásban jelenne meg: viszont abban az esetben, ha a baloldal jelöltje visszalépne, akkor talán a Jobbik egyéni képviselőjelöltjére szavaznának.

„A Jobbikosoknál is azt látjuk, hogy az MSZP felé, vagy az LMP felé – a DK irányába kevésbé – van egy 10 százalék körüli »lehet, hogy igen, lehet, hogy nem« típusú nyitottság” – mondta Závecz Tibor.

Kapcsolódó hang

A Jobbik baloldali szavazatokat is megszerezhetne
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018