eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egy felmérés szerint a Jobbik baloldali szavazatokat is megszerezhetne

Egy felmérés szerint a Jobbik baloldali szavazatokat is megszerezhetne

A baloldali pártok esetében is, valamint a Jobbik és a baloldali pártok szimpatizánsainál is megmérték az átszavazási hajlandóságot.

Az MSZP és DK szavazói között érzékelhető, hogy nyitottak a másik pártjára: minden ötödik szocialista szimpatizáns nyitott a Gyurcsány Ferenc-féle pártra,  a DK-szimpatizánsok pedig mintegy 7 százaléka nyitott az MSZP-sek felé. Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője a friss kutatásukra hivatkozva elmondta,

több átpártolási szándékot is megvizsgáltak, aminek a legnagyobb nyertese az LMP lett.

Mind az MSZP, mind a DK, mind a Jobbik táborából nagyjából egytizednyi szavazó szimpatizál a zöldpárttal. Az is érdekes, hogy a Fidesz tábora „zárközösségként” nem mutatott semerre sem átpártolási szándékot - tette hozzá Závecz az InfoRádiónak.

Ha nem szigorúan vizsgálják az átpártolási szándékot, hanem a hétfokú skála közepe felé ("Lehet, hogy a Jobbikra szavazok, lehet, hogy nem"), akkor az látszik, hogy

a baloldali szavazók körében nincs teljes elutasítottság a Jobbik irányába.

Az MSZP-sek bő egytizede nem utasította el egyértelműen a Jobbik támogatását, a DK-nál ez az érték 8 százalék, míg az LMP esetében 4 százalék volt. A Závecz Research vezetője hozzátette, ez a fajta hozzáállás a baloldali szavazóknál lehet, hogy nem konkrét átszavazásban jelenne meg: viszont abban az esetben, ha a baloldal jelöltje visszalépne, akkor talán a Jobbik egyéni képviselőjelöltjére szavaznának.

„A Jobbikosoknál is azt látjuk, hogy az MSZP felé, vagy az LMP felé – a DK irányába kevésbé – van egy 10 százalék körüli »lehet, hogy igen, lehet, hogy nem« típusú nyitottság” – mondta Závecz Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×