eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az étel árának az ötödét is lenyelhetik a vendéglátósok

Az étel árának az ötödét is lenyelhetik a vendéglátósok

Az egyik kereskedelmi lánc éttermi akciója világított rá, hogy az elvitelre is lehetőséget adó vendéglátásban nem különböztetik meg a csökkentett forgalmi adót a 27 százalékos áfától. A lenyelt összeg akár a vételár húsz százaléka is lehet.

Tavaly január elsején 27-ről 18 százalékra, idén év elejétől pedig néhány esetben 5 százalékra mérséklődött az éttermi áfa, így a csökkentett forgalmi adó terheli azt az ételt, amelyet helyben fogyasztunk el. További kitétel, hogy ehhez le is kell ülni egy, a szolgáltató által biztosított székre.

Ezért is érdekes annak a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncnak az akciója, amely az áruházon kívüli egysége mellett árul pizzaszeleteket, helyben készült húsokat, köreteket, szendvicset, valamint salátát, és a helyben fogyasztás olcsóbb voltára hívja fel a figyelmet. 

Több gyorsétteremben azonban

továbbra sem különbözik az ára egy elvitelre kért vagy helyben fogyasztott ételnek.

Az ellenmondást a vendéglátósok is érzékelik, de még szakmai szervezeteik sem kívánnak névvel nyilatkozni a 9 vagy adott esetben a 22 százalékos adókülönbség sorsáról. Mint egyikük fogalmazott: nem szeretné, ha kollégáik őket okolnák egy esetleges adóellenőrzés és későbbi büntetés miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016. május 20-án, azaz a 2017-es adócsökkentés parlamenti vitája idején nyilatkozott a Kossuth Rádiónak arról, hogy ő már azonnal 5 százalékra vitte volna le a vendéglátás áfaterhét, de elfogadta a nemzetgazdasági miniszter kétlépcsős javaslatát.

2018-ra 5 százalékos is lett az áfa, de sok kivétellel. Nem tartoznak ebbe a körbe a talponállók vagy a fix árért korlátlan fogyasztást kínáló éttermek. Az 5 százalékos forgalmi adó vonatkozik a helyben készített meleg ételekre és nem alkoholtartalmú italokra. Tehát itt a különbség 22 százalék is lehet.

A vendéglátósok szerint tiszta helyzetet teremtene, ha egységesítenék a helyben fogyasztott és az elvitelre szánt ételek áfáját,

de miután eddig ebből semmiféle problémájuk nem volt, nem lobbiznak a törvényalkotóknál a változtatásért.

Az InfoRádió megkereste a Nemzeti Adó és Vámhivatalt, hogy ez ügyben az elmúlt egy évben tartottak-e már ellenőrzéseket és milyen tapasztalataik voltak. Mint a válaszból kiderült, a NAV ellenőrzéseit kockázatelemzésére alapozza. A hatóság az összes adózót és azok adózási gyakorlatát is ellenőrizheti, így az éttermi áfacsökkentéssel kapcsolatos szabályok betartását is vizsgálja, vizsgálta. Ezek részleteivel azonban nem szolgáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×