eur:
386.79
usd:
356.38
bux:
66120.54
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Alkotmánybíróság előtt az iskolák államosításának ügye

Alkotmánybíróság előtt az iskolák államosításának ügye

A korábban önkormányzati iskolák államosításáról szóló törvény megsemmisítését kérte a Fővárosi Közigazgatási Bíróság az Alkotmánybíróságtól.

Két iskolájának államosítása nyomán indított keresetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen Csömör önkormányzata, mivel, ahogy a többi helyhatóságtól, úgy Csömörtől is elvonta a kormány 2013-ban iskolái működtetői, majd 2017-ben vagyonkezelői jogait. A település polgármestere megkeresésünkre részint azzal érvelt, hogy az államosításról szóló törvényekkel egyedül az önkormányzatokat zárták ki a lehetséges iskolafenntartók és -működtetők köréből.

Fábri István kifejtette: „állam, egyház, nemzetiségi önkormányzat, magánszemély, alapítvány, cég, mind-mind működtethet, fenntarthat iskolákat Magyarországon a mostani törvények szerint, egyedül azok a települési önkormányzatok nem, kicsit abszurd módon, amelyek több évtizede több ezer iskolát működtettek”. Hozzátette: ráadásul az ingatlanvagyon, az iskola-infrastruktúra is szinte teljes egészében önkormányzati tulajdonban van.

A polgármester szerint ezeket

az iskolai épületeket lényegében indokolatlanul vette el az állam az önkormányzatoktól,

jóllehet papíron az önkormányzatok tulajdonában maradt, de ingyenes vagyonkezelői jogot kellett az államnak átadnia minden önkormányzatnak.

A Főváros Közigazgatási Bíróság felfüggesztette a pert és az Alkotmánybírósághoz fordult, mert alaptörvény-sértőnek tartotta az iskolák államosításáról rendelkező törvényeket. Az Alkotmánybíróságnak Fábri István szerint a közigazgatási bíróság döntésétől számított 90 napon belül, április 8-áig kell döntenie a kérdésről.

Felkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mi az álláspontja a döntésről, és mit várnak az Alkotmánybíróság ítéletétől, ám a tárca még nem reagált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×