eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: "nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket" - a nap hírei

A kormányfő szerint nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy közben a saját népünket tönkretesszük. Jogosnak nevezte a bevándorlókkal szembeni félelmeket Ferenc pápa, de szerinte ez nem vezethet elutasításhoz, Peru déli részén ketten meghaltak és hatvanöten megsérültek a nagyerejű földrengésben. A nap legfontosabb hírei január 14-én.

Az uniónak segítenie kell a menekülteken, de nem a közösség népeinek kárára - jelentette ki a magyar kormányfő a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban. Orbán Viktor azt mondta: egyetért Ferenc pápával abban, hogy keresztény felebaráti szeretetből segíteni kell a menekülteken, csak ennek módját vitatja. Megismételte: csak Magyarország döntheti el, kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ha Európa tiszteletben tartja ezt, akkor az ország szívesen részt vállal a menekültügyi feladatokban.

A málenkij robotra elhurcolt embereknek bűn nélkül kellett büntetést elszenvedniük - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Zebegényben rendezett megemlékezésen. Rétvári Bence kiemelte: a málenkij robot annak a küzdelemnek a része volt, amely a náci Németország mielőbbi legyőzéséért folyt a szövetségesek és a sztálini Szovjetunió között, amikor nem lehetett tudni, ki ér előbb Berlinbe.

Az ombudsmanhoz fordul a fóti kilakoltatási tervek miatt a Párbeszéd. A párt szerint a kormány megsérti az ENSZ gyermekjogi egyezményét és az uniós követelményeket is azzal, hogy a gyerekeket túlzsúfolt, gyerekbántalmazó intézményekbe költözteti. A párt szerint a felszámolás miatt a fogyatékossággal élő gyerekek nem kapják meg a napi kezelésüket, és az utcára kerülhetnek azok a nyugdíjas korú volt nevelők is, akik évtizedek óta élnek az ottani szolgálati lakásokban.

Jogosnak nevezte a bevándorlókkal szembeni félelmeket Ferenc pápa, de szerinte ennek nem szabad gátolnia a befogadásukat. A katolikus egyházfő a migránsok és menekültek világnapján mondta ezt a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa kijelentette: a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt.

Nagyobb mértékű hozzájárulást vár a francia kormány Londontól a Calais-ben tartózkodó és Nagy-Britanniába átjutni próbáló bevándorlókkal összefüggő költségek fedezéséhez. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön találkozik Theresa May brit miniszterelnökkel Sandhurstben. A megbeszélés egyik témája lesz a két ország közötti határőrizeti egyezmény esetleges felülvizsgálata. Emmanuel Macron személyesen is ellátogat kedden Calais-ba.

A függetlenséget tartja Skócia jövőjének az ország miniszterelnöke. Nicola Sturgeon ugyanakkor úgy véli: az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszere. A kormányfő a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: legkorábban ősszel körvonalazódik Nagy-Britannia és az unió majdani viszonyrendszere, így várhatóan ő is csak akkor tudja meghatározni a következő lépést Skócia számára.

Kisebbségi kormány létrehozásáról állapodott meg három párt Norvégiában négy hónappal a parlamenti választások után. Erna Solberg miniszterelnök elmondta: a konzervatív-jobboldali-liberális kisebbségi koalíció számít a kereszténydemokraták külső támogatására. A kormányfő a gazdaság erősítését, új munkahelyek teremtését, a szegénység csökkentését ígérte valamint azt mondta: hatékonyabban kell integrálni a bevándorlókat a munkaerőpiacon.

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok kudarcot vallott, mert nem tudta aláásni az iráni atomprogramról szóló megállapodást. Haszan Róháni az állami tévé beszámolója szerint azt mondta: az atomalku sokáig tartó győzelmet jelent Teherán számára. Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: utoljára igazolja a megállapodás teljesítését, de legközelebb már nem teszi meg, ha az egyezség hibáit nem javítják ki.

Peru déli részén a legutóbbi adatok szerint ketten meghaltak és hatvanöten megsérültek a 7,3-es erősségű földrengésben. A földmozgást Peru partjaitól nem messze észlelték. Az egészségügyi miniszter azt közölte: 17 embert eltűntként tartanak nyilván, miután egy település közelében beomlott egy nem hivatalosan működő bánya.

Kisodródott a leszállópályáról egy repülőgép Törökország északi részén, Trabzon tartományban. A Reuters értesülése szerint a baleset kisebb pánikot okozott az utasok között. A 162 utast sikeresen kimenekítették a mentőalakulatok, senki nem sérült meg. A baleset oka még nem ismert.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×