eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tarolnak a nemi betegségek

Tarolnak a nemi betegségek

Évek óta emelkedik bizonyos nemi betegségek száma Európa-szerte a párkapcsolatok leértékelődése, a szexuális szabadosság miatt. A szakértők szerint ráadásul csak a jéghegy csúcsát látjuk, a legtöbben nem is sejtik, hogy fertőzöttek - írja a Magyar Idők.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a közelmúltban egy sor szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatban tett közzé átfogó jelentést, amelyekből az látszik, hogy az elmúlt években Európa-szerte folyamatosan emelkedik a szifiliszes, gonorrhoeás és az úgynevezett LGV-fertőzések száma. Ez utóbbi egy hazánkban rég elfeledett, „klasszikus” nemi betegség, amely 2003-ban jelent meg újra a kontinensen - írja a Magyar Idők.

Várkonyi Viktória, a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel (a kifejezés angol rövidítése alapján STI) foglalkozó szakmai társaság elnöke szerint azonban csupán a jéghegy csúcsát mutatják az adatok, a valós helyzet ennél lényegesen rosszabb, ugyanis az egészségügyi szolgáltatók nem, vagy késve jelentik a fertőzötteket, illetve a beteg nem megy is orvoshoz, mert például a chlamydiánál hosszú ideig tünetszegény vagy tünetmentes a páciens, ám ennek ellenére fertőzőképes.

Várkonyi Viktória kiemelte: itthon 2005-től emelkedett jelentősebben először a jelentett szifiliszes, majd a gonorrhoeás esetek száma, ami azt mutatja, egyre több az olyan alkalmi szexuális kapcsolat, amelyben nem használnak óvszert. Kevesen tudják, hogy ezek a fertőzések orálisan és análisan is elkaphatók. Az STI-társaság elnöke úgy véli, egyértelmű az összefüggés a nemi betegségek számának emelkedése és a napjainkban tapasztalható szexuá­lis szabadosság között, leértékelődött a partnerkapcsolat, az intim együttlét jelentősége, az emberek minél több élményt igyekeznek begyűjteni minél rövidebb idő alatt ezen a téren is.

Az óvatosság sajnos azért sem jellemző, mert a nemi betegségekről mindenki tudja, hogy ma már antibiotikummal gyógyíthatók, ám ez nem biztos, hogy mindig így lesz – hangsúlyozta a szakember. Ha ellenállók lesznek, nem lesz többé mivel kezelni a fertőzötteket. A gonorrhoea ráadásul okozhat meddőséget, nemzőképtelenséget, de ebből a szempontból az egyik chlamydiafajta a legveszélyesebb: a későn felismert és kezelt szifilisz megtámadhatja a központi idegrendszer vagy akár a szív nagy verőerét is - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×