eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin

Vizsgálják, hogy diszkrimál-e a Debreceni Egyetem

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a Debreceni Egyetem ellen, mert az állami fenntartású intézmény Facebook-csoportjából olyan hallgatókat zárt ki, akik az orosz elnök díszpolgári címe ellen tiltakoztak.

„Nem adom hozzá a nevem” – ennyit írt Barna Eszter a Debreceni Egyetem szociológia szakos hallgató az intézmény Facebook oldalára miután az egyetem szenátusa augusztus közepén díszpolgári címet adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Válaszlépésként Barna Esztert az egyetem kitiltotta a Facebook-csoportból. Nem csak ő járt így - mondta az InfoRádiónak Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa.

„Leteszteltük azt a mechanizmust, amit az egyetem működtetett és azt találtuk, hogy Putyin elnök díszpolgárrá avatásával kapcsolatban valaki negatívan kommentelt, minden jogosultságot megvontak tőle, ha bármi mást írt, ilyen nem történt. Mivel ez diszkrimináció, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz kell vinni.”

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. A TASZ szerint ez esetben a politikai véleménynyilvánítás jogától fosztották meg a hallgatót.

„Egyértelműen látszott az, hogy politikai vélemény alapján szelektálnak, akinek nem tetszik a politikai véleménye, az nem írhat oda a továbbiakban” - mondta Szabó Attila.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nyilatkozattételre hívta fel a Debreceni Egyetemet, tehát várják az egyetem álláspontját, a technikai körülmények tisztázását az üggyel kapcsolatban. Az InfoRádió megkereste az EBH is, de folyamatban lévő ügyről nem adhatnak tájékoztatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×