eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Mi történik, ha receptre írt gyógyszer helyett homeopátiás szert kérünk?

Mi történik, ha receptre írt gyógyszer helyett homeopátiás szert kérünk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint kiemelten kell segíteni a kisforgalmú vidéki gyógyszertárakat. Hankó Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában a homeopátiás készítményekről is beszélt.

Az állam, a kamara és a gyógyszerészek közös felelőssége, hogy a gyógyszerellátás biztonságosan működjön - hívta fel a figyelmet Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

„Egyensúlyi helyzetet kell tudnunk kialakítani egy stabil piaci viszonyrendszerben. Talán még a profitigény is könnyebben kiszámítható és prognosztizálható, tehát nem kell a veszteséges egységek veszteségét is beépíteni a rendszerbe. Sok előnye lehet hosszútávon ennek az ellátási rendszernek, büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországon ezt a struktúrát sikerült kialakítani.”

A kamara elnöke emlékeztetett, hogy 10 éve válság volt az ágazatban, és ezt is kezelni kellett.

„Odáig eljutottunk már, hogy a jövedelemtermelő képesség ágazati szinten rendben van, de a kisforgalmú gyógyszertárak gazdasági, működési feltételeit még tovább kell javítani. Az első lépést remélhetőleg januártól meg tudjuk tenni. Részben a szakmai szolgáltatási színvonal javítását szolgáló, részben pedig a gazdasági működőképességet segítő két elemben – a generikus kompenzációban és a kisforgalmú gyógyszerek működési célú támogatásának összegében – lesz változás. Előbbi körülbelül 500 millió forinttal fog növekedni, utóbbi pedig kifejezetten az adott településen egyedüliként működő, kisforgalmú gyógyszertárak működését segíti, 350 millió többletforráshoz jut. Igyekeztünk úgy kialakítani a javaslatot, hogy a kisforgalmú vidéki gyógyszertárak járjanak alapvetően jobban.”

Hankó Zoltán fontos kérdésnek nevezte a fiatal gyógyszerészek vidéki letelepedésének biztosítását is.

Gyógyszer a homeopátiás szer?

Hankó Zoltán kifejtette, hogy a homeopátiás szereket jelenleg megilleti a gyógyszer elnevezés.

„A jogszabály, illetve a gyógyszerkönyv ezeket a szereket gyógyszernek mondja, még akkor is, ha homeopátiás gyógyszer jelzős szerkezetben nevesíti ezeket. A gyógyszer fogalmához a hatásosság kritériumát a közbeszédben hozzágondoljuk. Lehet, hogy ezeknek a gyógyszereknek van hatása – nem tudom -, de ezt klinikai vizsgálatokkal eddig igazolni nem sikerült. Az, hogy gyógyszernek vagy homeopátiás szereknek nevezik, nagy kérdés. Jelen pillanatban a gyógyszer kifejezés jogszerű.”

A kamara elnöke hozzátette, hogy a hagyományos orvoslás korlátait jól ismerik, és meglévő igény a társadalomban, hogy mellékhatások nélkül gyógyulhassanak.

„Más kérdés, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet ezzel hogyan fog megküzdeni. Az első lépést ebben, ha úgy döntenek, hogy erre szükség van, az Európai Bizottságnál, illetve az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottságnál kell megtenni.”

Hankó Zoltán arról is beszélt, hogy felhívták a gyógyszerészek figyelmét azok a helyzetekre, amikor a beteg az orvos által felírt gyógyszerek helyett a homeopátiás szereket kéri.

„Ha a betegnek olyan állapota, tünete van, hogy bizonyított hatású gyógyszerre van szüksége, akkor helyette

nem bizonyított hatású szert adni nem lehet.”

A kamara elnöke megjegyezte, hogy ezt a személetet kell követni a gyógyszerészeknek, ugyanakkor a beteg hitének erősítésére kiegészítő szerként nem tartaná indokoltnak a homeopátiás szerek tiltását sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×