eur:
394.28
usd:
369.91
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy a brit fővárosban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírszörny dugította el a csatornát.

Egy monumentális, 130 tonnás, 200 méter hosszú hosszúságú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló massza dugította el a londoni csatornarendszert a brit főváros Whitechapel nevű, belvárosi negyedében. Ez az egyik legnagyobb zsírszörny, amit valaha találtak, és a szakemberek szerint szennyvízáradással fenyegeti a környéket.

 "Budapesten sem sokkal jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban,

ahol az óriási méretű zsírszörnyre akadtak a csatornában. Talán annyival jobb a helyzet nálunk, hogy nem várjuk meg, míg ennyi zsiradék összegyűlik és letapad, még akkor is, ha több mint hatezer kilométer hosszúságú a fővárosi csatornarendszer" - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai folyamatosan tisztítják a csatornákat, nemcsak akkor, ha dugulást tapasztalnak, de Budapesten is óriási gondot okoznak az ételmaradékok, mert az elhasznál étolaj, zsiradék amint leérkezik a lefolyókon keresztül, azonnal megdermed, és rákövül a csatorna falára. Ezzel szűkíti a cső átmérőjét, és ezen a lerakódáson további szennyeződések tudnak megtapadni, így végül nagy dugót okoz, és ha nincs megfelelően karbantartva, és akkor jön az elöntés.

"Mindent, ami a csövön lefér"

- mondta a szóvivő arra a kérdésre, hogy mi mindent szoktak találni a csatornában. A többségük véletlenül végzi a csatornában, a mobiltelefonokat például valószínűleg nem szándékosan dobják bele az emberek, hanem belesik a zsebükből. Nyílt napokon be is szokták mutatni, mi mindent találtak az FCSM munkatársai. Sokszor olyasmit is kiöntenek a lefolyón, amit tilos, például festékeket, vegyszereket.

"Az ételmaradékoktól sem ezen az úton tanácsos megszabadulni, mert nemcsak dugulást okoznak, hanem

táplálékul szolgálnak a csatornában élősködő patkányoknak, csótányoknak"

- figyelmeztetett a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×