eur:
393.9
usd:
369.03
bux:
65757.39
2024. április 23. kedd Béla

Nagy változások jönnek Velencén

Az új építési szabályzat életbe lépésével Velence kisvárosias jellege nem vész el - ígérte a polgármester.

A több mint harminc esztendeje épült, mára teljesen lepusztult Ifjúsági étterem épülete, melyet a helyiek csak fehér háznak hívnak, az egyik kérdéses pont, amely egyébként fekete foltként éktelenkedik a Velencei-tó partján. A korábban is magánkézben álló épület - árulta el a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Koszti András polgármester - tavaly decemberben gazdát cserélt. Az új tulajdonosnak nem titkolt szándéka, hogy

ebből az épületből négycsillagos szállodát alakítson ki - amelyhez plusz egy emelet ráépítést tervez.

A plusz egy szint miatt most változtatnak az építési szabályzaton is. A munkálatok még nem kezdődtek el, egyelőre a tervezési fázis tart.

Az épület mellett versenyuszoda létesül, amelyre 1,4 milliárd forintos támogatást a vízilabda szövetség már meg is kapott. Az uszoda közel 27 ezer embert szolgál majd ki a kistérségben. A velenceiek és a gárdonyiak jelenleg javarészt Székesfehérvárra járnak úszni, bár már ott is komoly kapacitásproblémákkal küzdenek - mondta Koszti András.

Kérdéseket vetett fel a magasság

Az Ifjúsági szálló magassága 12 méter, erre építenek még egy emeletet. A versenyuszoda besorolása 15 méter magasságot engedélyez, de a polgármester szerint ez nem jelenti azt, hogy az egész épület ilyen magas lesz - csupán egyes részei lehetnek ekkorák.

Látványborászat

A Bence-hegyi Vörösmarty-pincével kapcsolatban is lesz újdonság: a tulajdonos az egész épületet felújítaná, részben a föld alá épülő látványborászatot szeretne, és ehhez pályázna is. A polgármester elmondta: ehhez át kellett sorolniuk az ingatlant gazdasági területté. Kijelentette: "El kell dönteni, hogy Velence identitászavarral küzdő falu marad, vagy igazi várossá válik?"

Azt ígérte, hogy kisvárosias jelleg nem vész el, a fejlődés azonban fontos része a településnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×