eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál
Kecsmár Krisztián: gyengék a felsőoktatási törvény bizottsági kifogásai

Kecsmár Krisztián: gyengék a felsőoktatási törvény bizottsági kifogásai

A felsőoktatási törvénymódosításokról szóló európai uniós kifogások egy bírósági eljáráson gyengék lehetnek - mondta az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár. Kecsmár Krisztián a civil szervezetekről szóló törvény miatt indított eljárásról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A felsőoktatási törvénymódosításokról szóló európai uniós kifogások egy bírósági eljáráson gyengék lehetnek - mondta Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

 „Látjuk, hogy az Európai Bizottság alapvetően a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán a szolgáltatásnyújtás szabadságának sérelmét hozza fel, illetve az nem szükséges, aránytalan, stb., olyan jogi érveket, amelyek nem biztos, hogy megállnák a helyüket a bíróságon. Nem nagyon meggyőzőek ezek az érvek ebben a kontextusban. Olyan, mintha az Európai Bizottság gyorsan akarja bíróság elé utalni az ügyet. A kimenetele szempontjából nem lenne rossz, ha minél előbb megállapodás tudna születni.”

 Kecsmár Krisztián szerint az New York állammal folytatott egyeztetések hatással lehetnek a magyar állam ellen indított kötelezettségszegési-eljárásra is.

 „Egyértelműen fontos, hogy például Maryland kapcsán született egy nemzetközi megállapodás, illetve jól haladnak a tárgyalások New York állam kormányzójával is. Ezek olyan információk, amelyek szükségesek ebben az eljárásban.”

 Az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a civil szervezetekről szóló törvény miatt indított eljárásról is beszélt. Hozzátette: a korábbi bírósági gyakorlat szerint a civil szervezetek regisztrációs kötelezettsége összhangban lehet az uniós joggal.

„Még a korlátozás szintjét sem éri el, de semmiképpen sem aránytalan vagy szükségtelen rendelkezés. Nagyon hosszadalmasan nem lehet kifuttatni ezt az ügyet.”

 Kecsmár Krisztián bízik benne, hogy az ügy nem jut bírósági szakaszba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×