eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Így megy neki a Momentum Orbán Viktornak

Így megy neki a Momentum Orbán Viktornak

A Momentum úgy döntött: nem fog össze, de még csak nem is tárgyal senkivel, egyedül indul a 2018-as választáson- írta az Index.

A pártnak 106 egyéni indulója és saját miniszterelnök-jelöltje is lesz, de még nem döntötték el, párton belül vagy kívül keresnek embert. Fekete-Győr András elnök a legutóbbi küldöttgyűlésen bizalmi szavazást kért a programja mellett: a különállást és a jobbos kulturális témák felvállalását is megszavazták a momentumosok.

A Momentumon belül az igazi vita abban a kérdésben volt, hogy választókerületi szinten, esetleges visszalépésekkel elképzelhető legyen-e az együttműködés.

Vagyis engedélyezheti-e a pártvezetés a koordinációt. Hiszen a külön listán induló Momentum így akár kialkudhat egyéni győzelmet is magának, például egy-két budapesti körzetet, ami nagy fegyvertény lenne egy most létrejött kispárt esetében. 

A  vasárnapi küldöttgyűlés végül az önállóság útját választotta.

A döntés  kizár mindenfajta egyeztetést, koordinált indulást, sőt, azt is, hogy a Momentum vezetői formálisan meghallgassák más pártok ajánlatát. A párttagok úgy döntöttek, vállalják annak a kockázatát, hogy szavazatokat vesznek el esélyesebb, helyben már ismertebb, akár még a Momentum számára is vállalható ellenzéki jelöltektől- írta az Index.

A párthatározat értelmében független, közös jelölt mögé sem lehet beállni, hiszen önálló jelöltet ír elő a határozat mind a 106 egyéni választókerületben.

Így megy neki a Momentum Orbán Viktornak

A stratégiai döntés a külön indulásról tehát megszületett. A neheze azonban csak most jön a Momentum számára: a programalkotás, a jelöltek, elsősorban a miniszterelnök-jelölt kiválasztása és a kampány előkészítése. És mindehhez a nem csekély pénzügyi források előteremtése.

A miniszterelnök-jelölt személyének kérdése még nem volt napirenden, az elnökség még arról sem beszélgetett, hogy párton belüli vagy azon kívüli személyben gondolkodjanak. Ha párton belüli jelölt mellett döntenek, nyilván Fekete-Győr elnök a kézenfekvő választás, az elnöki posztért sem volt legutóbb más induló.

Az anyagi háttérrel összefüggésben Fekete-Győr András azt mondta: a tagdíjakból nagyjából havonta 1 millió forint folyik be, ehhez jönnek még a tagok általi felajánlások.

Időnként kapnak szimpatizánsoktól egy-kétezres mikroadományokat, vannak azonban olyan nagyobb, milliós összeget adományozók is, mint Bojár Gábor. Az ő kilétüket azonban nem akarja és nem fogja nyilvánosságra hozni a Momentum. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×