eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hétfőn küldi el a választ az uniós kötelezettségszegési eljárásokra a kormány - a nap hírei

Összeöntötték a magyarországi és a határon túlról származó búzát a magyarok kenyeréhez. Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője.

Hétfőn küldi el válaszát az Európai Bizottságnak a civil törvény, illetve a felsőoktatásról szóló jogszabály módosítása ügyében egy hónapja indult kötelezettségszegési eljárásra a magyar kormány. A brüsszeli testület július 13-án küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást. Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára arra számít, hogy Brüsszel tudomásul veszi a magyar kormány álláspontját. Szerint a kvótaperrel kapcsolatban szeptemberben várható döntés.

Több száz nyugat-dunántúli háztartásban még mindig nincs áram az előző napok viharai miatt. Az E.ON szakemberei továbbra is teljes létszámmal dolgoznak a hiba elhárításán, most a kisfeszültségű hálózatot ért károkat hárítják el. A Vas megyei Őrségben a legsúlyosabb a helyzet, ahol több településen új hálózatot kell építeni. Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt.

Már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról a magyarok kenyeréhez. Sok helyen még tart az aratás, ezért az idei felajánlás mennyisége még nem végleges. A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut el, több mint 130 szervezet segítségével, és ebből sütik majd az ünnepi kenyeret is a Somogy megyei Nagybajom községben.

A szeptember 2-ai fővárosi nagygyűléssel kezdi meg választási kampányát a Demokratikus Koalíció. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök szólal fel. A DK kampányfőnöke Molnár Csaba ügyvezető alelnök lesz. Gréczy Zsolt a párt szóvivője elmondta: a kampány középpontjában a többi között az egészségügy, az oktatás, a kivándorlás, és a jogállam helyreállítása szerepel. A DK internetes kampányt is indít, valamint aláírásgyűjtésbe kezd.

Úgynevezett robotadó bevezetését javasolja a Párbeszéd. A párt szerint az automatizáció a munkahelyek több mint a felét veszélyezteti, ezért a mindenkori kormányoknak fel kell készülniük ezekre a kihívásokra. A javaslat az adó alapjának és mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka ellenértékéből és annak adóterhéből indul ki.

Közös cikkben vetett véget vitájának a brit pénzügyi és a külkereskedelmi miniszter az uniós tagság megszűnésével kapcsolatban. Philip Hammond és Liam Fox egyetértett abban, hogy szükség van átmeneti időszakra a kilépési feltételek életbe lépésére, de ez nem jelentheti a Brexit elkerülését. A brit kormány várhatóan a jövő héten ismerteti a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A szigetország tagsága várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

Az olasz külügyminiszter szerint fordulatot hozott a nem kormányzati szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzése. Angelino Alfano a következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában. Olasz sajtóértesülések szerint a szigorítás után a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszról teljesen eltűntek az NGO-k hajói.

Lezuhant egy rendőrségi helikopter az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt. A város volt a helyszíne az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte. Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki a szélsőjobboldali rendezvényen kialakult erőszak miatt.

Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője. Raila Odinga csalással és gyilkossággal vádolta meg a kormányt. A voksolást Uhuru Kenyatta hivatalban lévő államfő nyerte meg. Az eredmény kihirdetése után lázongások törtek ki, amelyekben 11 ember életét vesztette. Az ellenzék azt állítja, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel, köztük gyermekekkel is végeztek.

Kínai dokumentumfilm nyerte el a Locarnói Fesztivál Arany Leopárd-díját. Ping Vang kínai rendező Mrs. Fang című dokumentumfilmje egy Alzheimer-kórban szenvedő asszony utolsó napjairól szól. A zsűri különdíját az As Boas Manieras című brazil film kapta, amelyet Marco Dutra és Juliana Rojas rendezett. A legjobb színésznő díját a francia Isabelle Huppert kapta a Madame Hyde című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész díját a dán Elliott Crosset érdemelte ki a Winter Brothers című filmben játszott szerepéért. A legjobb rendezőnek járó díjat a francia F.J.Oassang nyerte el 9 ujj című filmjével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×