eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kinek lesz jó, ha majd 9 órakor kezdődik az iskola?

Régi ötlet, hogy ne 8-kor, hanem 9 órakor kezdődjön az iskola. A pénzcentrum újra körbejárta a témát.

A lap utánajárt, miért is van annyi fáradt gyerek és fiatal, és szakembert kérdeztek arról, jó lenne a 9 órás iskolakezdés, vagy sem.

Többször is felvetődött már a 9 órás iskolakezdés ötlete, és valójában a magyar oktatási rendszerben van lehetőségük az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a 8 órás kezdéstől. A megvalósítása azonban nem lenne olyan egyszerű. Ennek az egyik fő oka, hogy nagyon sok szülőnek 8 órakor kezdődik a munkaideje, és nem tudná elvinni a gyereket az iskolába.

Korábban többször írtak már a 9 órás iskolakezdés esetleges hatásáról, és a Pénzcentrum az olvasóit is megkérdezte, szerintük jó ötlet lenne később kezdeni, vagy sem. Csaknem 12 ezer szavazat érkezett, a legtöbb szavazatot (44 százalék) az a válasz kapta, hogy igen, kezdődjön később a tanítás, mert az ő gyermeke is mindig fáradt.

A későbbi kezdés mellett még 3 százalék szavazott, de ők azért, mert délután könnyebbséget jelentene neki, ha nem kellene rohannia a gyerekért az iskolába.

A második legtöbben arra szavaztak (30 százalék), hogy előbb kellene lefektetni a gyerekeket, mert kortól függően este 8, illetve 10 óra után az ágyban van a helyük.

A szavazók 20 százaléka azért tette le a voksát, mert reggel nem tudnák elvinni iskolába a gyereküket, vagy emiatt elkésnének a munkahelyükről. És akadt 4 százalék (több mint 400 fő) keménykezű szavazó is, akik szerint meg kell edződniük a gyerekeknek: az élet kemény, szokjanak hozzá.

Generációs probléma

A legegyszerűbben úgy lehetne lezárni a fáradtság és a kialvatlanság problémáját, hogy korábban kellene elaludni. Sokan le is tudják a dolgot ennyivel, meg hogy nem kellene hagyni, hogy a fiatalok nyomkodják a telefont, hamarabb kellene befejezni a leckeírást, és bevezetni a 9 órás villanyoltást. Természetesen ennél sokkal összetettebb a helyzet, és bonyolultabb a fáradtság háttere is.

Valójában ez generációs probléma lehet, a család ritmusa, időbeosztása meghatározó. Manapság gyakran később tud együtt lenni a család, ezért később kerülnek ágyba a gyerekek, az iskolakezdés miatt viszont korán kell kelni, ez eredményezi a fáradtságot"

- mondta Major Imola Réka iskolapszichológus. A szakember szerint a kisgyermek nagyon rugalmas, gyorsan veszi az akadályt, jól alkalmazkodik. Ebből következik, hogy akik este élik a családi életüket, olyankor aktívabbak, esetleg tinédzser nagytesója van a kisiskolásnak, nagyobb az esélye, hogy nem alszik eleget. Nehéz összeegyeztetni az életet egy serdülővel, mert sokkal rugalmatlanabb, így inkább hozzá kell igazítani mindent.

Kikapcsolt internet, elkobzott telefon

Mielőtt bárki elkezdene ítélkezni, a serdülőkori fáradtság hormonális eredetű.

Nem azzal van a gond, hogy nincs villanyoltás, hanem egyszerűen nem tud elaludni. Ez ugyanis a nagy álmodozások kora, amikor felvetődnek a világmegváltó kérdések, mindent újra kell gondolni, valójában az egész agy újraprogramoz. Mindez nehezíti az elalvást, és egyben a reggeli felkelést is.

Sokan még este is nyomkodják a telefont, ami egy újabb konfliktusforrás. Megy a társas élet az interneten, ki sem lehet robbantani onnan. Ami sokszor igazán fájó pont a szülőknek, hogy ebben az életszakaszban a kortárs kapcsolatok jelentősebbek a családinál. Ez egyébként ebben a korban normális. Az iskolapszichológus szerint nem az a jó megoldás, ha a szülő kontrollálja az interneten töltött időt.

A közösségi oldalak és az internet fontos a tinédzsereknek, de meg kell tanulniuk a mértéket. A cél az, hogy a fiatal megtanulja saját magát kontrollálni, és ne a szülő tegye. Érezze a fiatal, hogy most lerakja a telefont, mert vannak feladatai is, és amikor végez velük, akkor megint lehet egy kicsit netezni. Ennek persze sok, tabuk nélküli beszélgetés az útja, és a szülőnek bíznia kell a szárnyait bontogató gyerekében"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×