eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gyűjtik Mészárosék a legjobb balatoni telkeket

Úgy tűnik ki ugyanis, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István, és jó barátja, Mészáros Lőrinc, vagy hozzá kevés lépésben köthető érdekkörök vásárolták meg nemrég a Balaton körül az eladó jó vízparti telkek, különösen a kempingek nagy részét. A Heti Válasz csütörtöki számában összeszedte, hogy hol tart éppen a nagy, Balaton körüli tőkefelhalmozás.

Áprilisban történt, hogy a Hunguest Hotels után ismét turisztikai érdekeltsége lett Mészáros Lőrincnek, aki akkortájt a borászati kapcsolatait is erősítette egy vásárlással: megvásároltaa Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot. 

Ezzel 12 tóparti kemping került az üzleti kör tulajdonába. Akkor azt közölték, hogy további kempingekkel is bővülhet a Balatontourist portfóliója a 2018-as nyári szezonra. 

Azóta más felvásárlásokon keresztül ezen üzleti kör érdekeltségébe került többek között a balatonalmádi Yacht Kemping, a balatonakali Strand Kemping és a Badacsonyörsön lévő volt Balaton Kemping és Vendégház.

Közös pontok

Tiborcz István ismerősei is terjeszkednek a Balatonon - mutatott rá a Heti Válasz. A Balatontourist üzemeltetésében lévő keszthelyi Zala Kempinget például egy olyan, ismeretlen pécsi cég vásárolta meg, amely nemrég a Magyar Építő Zrt tulajdona lett. Ez a cég pár héttel ezelőtt még Mészáros üzlettársának, Szijj Lászlónak a tulajdonában volt, aki viszont részben a Paár Attila vezette WHB csoportnak adta el a céget.

Az ő neve a Várkert Bazár felújítását végző cég tulajdonlása kapcsán lehet ismerős, és neki adta el az Elios nevű sikercégében lévő részesedését Tiborcz István.

Két közös dolog is van ezekben a kempingvásárlásokban a Heti Válasz szerint:

  • egyrészt ezeket a telkeket felszámolásokon vásárolták, a korábban meghirdetett árnál jóval olcsóbban,
  • másrészt a vásárláshoz és a fejlesztéshez mindig a B3 Takarék adott finanszírozást, amelynek vezetője, Vida József, Mészáros Lőrinc egyik bizalmi emberének számít.

Fejlesztési pénzek

A kormány először 300 milliárd forintos támogatást akart adni a Balaton fejlesztésére, majd a visszavont tervek után tavaly év végén egy kormányhatározatban rendelkezett a balatoni fejlesztések forrásáról.

A 2020-ig tartó finanszírozási ciklusban a kormány 365,4 milliárd forintot fordít uniós és magyar forrásból a balatoni fejlesztésekre. Új tétel volt a több mint 50 fejlesztési cél között a kempingfejlesztésre szánt ötmilliárd forint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×