eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szigorúbban megfigyelik ezentúl a magyarokat

Szigorúbban megfigyelik ezentúl a magyarokat

Jóval alaposabban kívánja megfigyelni a jövőben a magyar állam a polgárait – derül ki a Belügyminisztérium által jegyzett, hétfőn benyújtott salátatörvény-tervezetből. Többek közt változtatnának a polgárok személyi adatairól szóló törvényen, így a jövőben központi helyen lehetne tárolni az egyes szervek által készített kép- és hangfelvételeket – írta a Magyar Nemzet.

A tervezet szerint bizonyos szervek által készített felvételeket őriznék meg. Ilyenek például:

a rendőrség, a közterület-felügyelet, a személyszállítási szolgáltató, a közút kezelője, illetve az útdíjellenőrzésre jogosult szervezetek.

Bár a tárhelyszolgáltató a rögzített felvételek tartalmát nem ismerheti meg, egyes szervezetek jogosultak onnan adatot igényelni.

Az adatigénylés célja lehet

  • bűnmegelőzési,
  • bűnüldözési,
  • nemzetbiztonsági,
  • terrorelhárítási, továbbá
  • közlekedésszervezési is.

Amennyiben az egyes felvételeket nem használják fel, a tárhelyszolgáltató egyedi informatikai alkalmazás segítségével 15 nap elteltével automatikusan törli őket. Hogy mégis milyen szervezet lenne az, amely az adatok megőrzését tárhelyszolgáltatóként ellátná, a kormány rendeletben jelölhetné ki.

A tervezet szerint a szálláshely-szolgáltatóknak kötelező lenne rögzíteni és tárolni az igénybe vevők családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát, illetve anyjuk nevét.

Ezenfelül szintén kötelesek lennének nemcsak a vendég személyazonosító és úti okmányának azonosító adatait elkérni, de okmányaikról másolatot is készíteni, továbbá a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját rögzíteni.

Még azt is meghatározhatják, hogy a szolgáltatónak az adattovábbítást milyen műszaki követelményeknek megfelelően kiépített és üzemeltetett csatlakozási felületen kell végrehajtania. Amennyiben az igényelt rendszer nem áll a szolgáltató rendelkezésére, azt – a műszaki követelményekről történt írásbeli tudomásszerzéstől számított – hat hónapon belül ki kell alakítania.

Ha egy szolgáltató nem tesz eleget a nemzetbiztonsági szolgálatokkal kapcsolatos kötelezettségének, úgy a kereskedelmi hatóság esetenként akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat.

Szigorúbban megfigyelik ezentúl a magyarokat

A módosításokat a Belügyminisztérium azzal indokolta: jelenleg nincs szabályozva, hogy a hazánkba látogató külföldi vagy magyar vendégek regisztrált szállásfoglalásuk alkalmával kötelesek legyenek megadni személyes adataikat. A szálláshelyeknek törvényi felhatalmazásuk sincs rá, hogy elkérjék.

A Pintér Sándor vezette tárca javaslatai közt szerepel az is, hogy a mobilszolgáltatók kötelesek legyenek a saját költségükön biztosítani, hogy

SMS-ben tájékoztassák és riasszák a lakosságot esetleges veszélyhelyzet esetén.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×