eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Még nehezebb lesz víz- és villanyszerelőt találni szeptembertől

Még nehezebb lesz víz- és villanyszerelőt találni szeptembertől

Be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál szeptembertől, a tevékenység végzőinek számos feltételnek kell megfelelniük - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A kormányrendelet szerint

  • a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat.
  • A tevékenységet csak az végezheti, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint
  • nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.
  • Gazdasági társaság és egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel.

A hatóság megtiltja a tevékenység végzését, ha a szerelő nem felel meg a feltételeknek, vagy súlyosan megsértette a villany-, vízközmű-, vagy csatornabekötési szerelői tevékenység végzésére vonatkozó szakmai szabályokat, amellyel az élet és testi épség veszélyeztetését okozta, vagy jelentős anyagi kárt okozott.

Megtiltható a tevékenység végzése akkor is, ha a szerelő nem a felülvizsgált tervdokumentációnak, illetve nem az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát.

A tevékenységet egy év elteltével lehet újból végezni.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×