eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz kiheverte az elmúlt hónapok botrányait - meglepő fejlemények

Június után tovább csökkent az MSZP támogatottsága, a Fidesz pedig ismét növelte szavazóinak számát – olvasható ki a a Republikon Intézet júliusi közvélemény-kutatásából.

A teljes népességben és a pártválasztók között is növelte támogatottságát a Fidesz 3, illetve 2 százalékponttal – derül ki a Republikon Intézet júliusi felméréséből, amelyet a 24.hu közöl.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt mára kiheverte az elmúlt hónapok botrányait, és népszerűsége újra elérte a februári – vagyis a CEU- és a civiltörvény körüli tiltakozásokat megelőző – szintet.

Azaz újra elmondható, hogy a pártválasztók több mint fele (51 százaléka) a Fideszre voksolna egy most vasárnapi választáson, az összes megkérdezett közül pedig 30 százalék.

Valamelyest – egy százalékpontot a teljes népességben és a pártválasztók között is – erősödött a Jobbik, míg az előző hónap után tovább csökkent az MSZP támogatottsága.

A szocialista párt a teljes népességben már csak 8, a pártválasztók között 15 százalékon áll, ez egy, illetve két százalékponttal kevesebb, mint júniusban.

Vagyis úgy fest, hogy Botka László nem segít a pártján, az MSZP ma – a tavaszi erősödés után – ugyanúgy áll a pártválasztók között, mint februárban. Mindez azt is jelenti, hogy ismét a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ez legutóbb januárban, Botka miniszterelnök-jelöltsége előtt volt így. A Jobbik a teljes népességben 10, a pártválasztók között 18 százalékot mondhat magáénak.

A kisebb pártok támogatottságában nem történt érdemi változás: a Momentum erősödni ugyan nem tudott az előző hónaphoz képest, de stabilizálta helyzetét, és továbbra is megelőzi a baloldali-liberális oldal kis pártjait: az Együttet, a Párbeszédet, a Liberálisokat, és nem sokkal marad el a pártválasztók között 4-4 százalékon álló Demokratikus Koalíció és LMP mögött.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×