eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Ennyi kábítószer egyedüli elfogyasztásához egy élet is kevés lenne"

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete miatt vádat emelt egy szombathelyi férfivel szemben, aki 2016 nyarán ismerőse tanyáján fóliasátorban kannabiszt termesztett, a leszüretelt növényt szárította, eladni azonban már nem tudta, mert lebukott.

A 44 éves szombathelyi férfi 2016 májusában szívességből beköltözött egyik ismerőse csengődi tanyájába, ahol ezután elfogásáig, 2016. július 26-ig egyedül élt. A vádlott elhatározta, hogy anyagi haszon végett kannabiszt fog termeszteni és a növény szárított részeit eladja. Ennek érdekében az interneten összegyűjtötte a termesztéshez szükséges információkat, illetve Ausztriából magokat is beszerzett.

Beköltözése után nem sokkal a magokat elültette, a kikelt növényeket gondozta, sőt azokról már szüretelt is. A leszüretelt növényi részeket a vádlott a tanyaépületben szárította. Ehhez a zuhanytálcában, az ott lévő vödrökben, dobozokban hálós tartókat alakított ki, amelyekre a növényi ágakat fektette.

Ezeken a tartókon a házkutatás idején több mint 3,5 kg növényt szárított.

A tanya melléképületéből sajtos dobozokban és tárolókban további mintegy 6 kg szárított növény került elő. A tanya hátsó részében lévő fóliasátorból – a paradicsom növények mögé rejtve – 212 tő kannabisz növényt, valamint a termesztéshez és szüreteléshez szükséges tárgyakat foglalt le a nyomozó hatóság.

A lefoglalt 212 tő növény meghaladja a jelentős mennyiséget, annak több mint kétszerese. A már leszüretelt és feldolgozott, összesen 9,7 kg szárított növényi rész kábítószer hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 23-szorosa.

A fenti mennyiségű kábítószer egyedüli elfogyasztásához egy emberöltő kevés lenne

- írta a törvényszék, hozzátéve, hogy a vádlott maga is fogyasztott a kannabiszból.

Az ügyészség a férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja, amely 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kiemelt jelentőségű ügyben az ügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a lefoglalt növényeket és szerszámokat kobozzák el.

A büntetett előéletű vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×