INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

rotavírus

tévhit

egészség

csecsemő

Veszélyes tévhit a rotavírusról

Veszélyes tévhit a rotavírusról

Infostart / InfoRádió

Átalakul a rotavírus szezonja, figyeljenek oda a családok!

Tévhit, hogy csak az influenzaszezonban nő meg a rotavírus-fertőzések száma - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György hangsúlyozta: az év bármely részében elfordulhat a főként csecsemőket veszélyeztető megbetegedés.

A rotavírus a járványosan terjedő, legerősebb tünetekkel - magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó - vírusfertőzés. A veszélyét egyrészt a veszélyeztetettek magas száma jelenti, ugyanis egy rotajárványnak annyi fertőzöttje is lehet, mint egy influenzajárványnak. A másik veszélye a nagyfokú folyadékvesztés miatti kiszáradás, ami olyan mértékű lehet, hogy kórházi kezelésre van szükség.

"Bár a főszezonja az influenzaszezon volt, de az utóbbi időben kisebb-nagyobb járványokkal találkozunk év közben is -

úgy tűnik, hogy a rotavírus is egész évessé kezd válni.

A bárányhimlő is ilyen volt: régen csak decembertől márciusig volt jellemző, most pedig még a múlt héten is voltak bárányhimlős betegeim a rendelőben - mondta Póta György.

A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, akiknél a folyadékhiány élettani okokból hamar súlyos állapothoz vezethet, de veszélyes a rotavírus a kisgyerekekre, az idősekre, a keringési betegekre is.

A megelőzést a védőoltás jelenti, az oltóanyag csak hat hónapos korig adható, a gyerek később már nem kaphatja meg. Így hiába "megy végig" a vírus az egész családon, a felnőttek sem olthatók be.

Kapcsolódó hang

Tévhit a rotavírusról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018