eur:
392.95
usd:
365.77
bux:
66585.98
2024. április 26. péntek Ervin
Némelyik csekk befizetéséhez ezentúl elkérhetik a személyit

Némelyik csekk befizetéséhez ezentúl elkérhetik a személyit

Nem érinti a közüzemi és hatósági csekkeket és csak kisebb változást hozott egy hétfőn életbe lépett Európai Uniós rendelet a Postákon. Háromszázezer forint feletti befizetésnél szükséges a személyazonosság igazolása.

Háromféle csekk van, de csak egy típusnál van változás - mondta az InfoRádiónak Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

  • Az egyik a "mentes" (M jelzésű), amelyeken valamely adót, bírságot vagy illetéket kell befizetni. Itt semmilyen változás nem lesz.
  • A másik az "feltételesen mentes" (FM) csekkek kategóriája. Ilyenek a közüzemi fehér csekkek és a sárga csekkek, amelyeknél 300.000 forintig nem kell adatokat megadni a postán, felette viszont igen - ezt egy EU-s rendelet, illetve a pénzmosás elleni jogszabályok írják elő.
  • Ha a csekken egyik jelzés sem szerepel, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, ilyen esetben személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni.

Némelyik csekk befizetéséhez ezentúl elkérhetik a személyit

A jelzési nélküli csekkeknél elég a személyigazolvány és a lakcímkártya felmutatása. Ha nem az fizeti be, akinek a neve a csekken szerepel, akkor a befizető adatait feljegyzi a posta - mondta Panulin Ildikó.

A csekkek mindössze 2-3 százalékát érinti a hétfőtől életbe lépett változás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×