eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kezdődik a gátépítés a Római-parton

Kezdődik a gátépítés a Római-parton

Az év végén, a jövő év elején kezdhetik építeni a római-parti gátrendszert a Duna-parton. Az építkezések miatt közel 500 fát fognak kivágni, 90 példányt pedig átültetnek.

A főváros megrendelésére készítette el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Római-parti gát, a csillaghegyi öbölzet árvízvédelmi összehasonlító elemzését, ez a tanulmány tett véglegesen pontot a vitára, hogy hol építsék meg a védművet – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mai sajtótájékoztatóján.

"Azért volt különleges ez a szakmai felmérés, mert már a Királyok útja - Nánási út nyomvonalra elkészített döntéselőkészítő tanulmány birtokában jutott arra a végső következtetésre, hogy a part mentén kell a védművet megvalósítani."

Szeneczey Balázs hozzátette: a Fővárosi Csatornázási Művek végzi a védmű kialakításának tervezését, a Főkert pedig egyidejűleg a tájépítészeti koncepciót készíti el. A gát mögött 4-6 méter széles sétány, parkok, játszóterek kiépítését tervezik. A főpolgármester helyettes hozzátette csak azokat a fákat vágják ki, amelyek a gát nyomvonalát érintik. A Duna felé eső oldalon a védmű 6 méteres körzetében, a mentet oldalon a védmű 4 méteres körzetében vágják ki, vagy ültetik át az összes fát.

"1500-1600 kivágandó fáról beszéltünk az elején, most a végső környezeti hatástanulmányi tervben 480 kivágandó fát rögzítettünk, és ebből 60-at amúgy is kivágnánk, olyan állapotban vannak. A 480-ból közel 90-et tudunk átültetni egy gép segítségével. A kivágandó fákat még a part közelében pótoljuk egy pár méterrel odébb. Az első kapavágás talán már 2017 év végén, de legkésőbb 2018. első negyedévében megtörténhet. Várhatóan másfél évet fog igénybe venni a projekt végső befejezése."

Palkó György, a gát terveit kidolgozó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta a gát felépítését, amely a tervek szerint 3,1 km hosszan szeli át Budapest utolsó érintetlen árterét és védi a házakat a mértékadó árvíz szintjéig, akár 927 cm magas víz ellen is.

"Van egy alépítményi része, amely majdnem a vízzáró alaprétegig lehatolnak, hogy a talajvízáramlást megakadályozzuk. Ezt követően egy vasbeton szerkezet kerül a föld alá, amely az alatta lévő megerősítést átfogja. A felszínen egy térdfal fog belőle látszani, 50-55 centiméteres, helyenként kicsit magasabb lesz. Erre kerül ráültetésre az a fém szerkezetű mobilfal rendszer, mintegy 3,5 kilométer hosszan, amely árvíz esetén megvédi a partot az árullámtól."

Palkó György hozzátette: nem közvetlenül a Duna parton, vagy magában a folyamban, hanem a sétány magasságában helyezik el a gátat. Az építkezésekkel egy időben közművesítik is a területet, illetve mélyszivárgót is elhelyeznek, amely a talajvíz mozgását szabályozza és árvíz esetén elvezeti az átszivárgó vizeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×