INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

római-part

gát

védmű

Kezdődik a gátépítés a Római-parton

Kezdődik a gátépítés a Római-parton

Infostart / InfoRádió

Az év végén, a jövő év elején kezdhetik építeni a római-parti gátrendszert a Duna-parton. Az építkezések miatt közel 500 fát fognak kivágni, 90 példányt pedig átültetnek.

A főváros megrendelésére készítette el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Római-parti gát, a csillaghegyi öbölzet árvízvédelmi összehasonlító elemzését, ez a tanulmány tett véglegesen pontot a vitára, hogy hol építsék meg a védművet – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mai sajtótájékoztatóján.

"Azért volt különleges ez a szakmai felmérés, mert már a Királyok útja - Nánási út nyomvonalra elkészített döntéselőkészítő tanulmány birtokában jutott arra a végső következtetésre, hogy a part mentén kell a védművet megvalósítani."

Szeneczey Balázs hozzátette: a Fővárosi Csatornázási Művek végzi a védmű kialakításának tervezését, a Főkert pedig egyidejűleg a tájépítészeti koncepciót készíti el. A gát mögött 4-6 méter széles sétány, parkok, játszóterek kiépítését tervezik. A főpolgármester helyettes hozzátette csak azokat a fákat vágják ki, amelyek a gát nyomvonalát érintik. A Duna felé eső oldalon a védmű 6 méteres körzetében, a mentet oldalon a védmű 4 méteres körzetében vágják ki, vagy ültetik át az összes fát.

"1500-1600 kivágandó fáról beszéltünk az elején, most a végső környezeti hatástanulmányi tervben 480 kivágandó fát rögzítettünk, és ebből 60-at amúgy is kivágnánk, olyan állapotban vannak. A 480-ból közel 90-et tudunk átültetni egy gép segítségével. A kivágandó fákat még a part közelében pótoljuk egy pár méterrel odébb. Az első kapavágás talán már 2017 év végén, de legkésőbb 2018. első negyedévében megtörténhet. Várhatóan másfél évet fog igénybe venni a projekt végső befejezése."

Palkó György, a gát terveit kidolgozó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta a gát felépítését, amely a tervek szerint 3,1 km hosszan szeli át Budapest utolsó érintetlen árterét és védi a házakat a mértékadó árvíz szintjéig, akár 927 cm magas víz ellen is.

"Van egy alépítményi része, amely majdnem a vízzáró alaprétegig lehatolnak, hogy a talajvízáramlást megakadályozzuk. Ezt követően egy vasbeton szerkezet kerül a föld alá, amely az alatta lévő megerősítést átfogja. A felszínen egy térdfal fog belőle látszani, 50-55 centiméteres, helyenként kicsit magasabb lesz. Erre kerül ráültetésre az a fém szerkezetű mobilfal rendszer, mintegy 3,5 kilométer hosszan, amely árvíz esetén megvédi a partot az árullámtól."

Palkó György hozzátette: nem közvetlenül a Duna parton, vagy magában a folyamban, hanem a sétány magasságában helyezik el a gátat. Az építkezésekkel egy időben közművesítik is a területet, illetve mélyszivárgót is elhelyeznek, amely a talajvíz mozgását szabályozza és árvíz esetén elvezeti az átszivárgó vizeket.

Kapcsolódó hang

Kezdődik a gátépítés a Római-parton
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018