eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

FKF-vezér: Besokalltam

Besokallt - így fogalmazott lemondásának okáról az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója. Csontos István azt mondta: a cég veszteséges volt, és ebben szerepet játszott a megváltozott jogszabályi környezet.

Április végén jelentette be lemondását a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. vezérigazgatója.

Jól fogalmazott a munkáltatóm: besokalltam - indokolta döntését az InfoRádiónak Csontos István.

Megfogalmazása szerint elvtelen támadások érték, mocskolták a nevét a sajtóban, ráadásul olyan orgánumok, amelyek ezt felelősség nélkül megtehetik.

"Azt mondtam, hogy erre nem vagyok kíváncsi a továbbiakban" - jelezte a távozó vezető.

Elmondta, hogy tavalyelőtt, amikor átvette a céget, az már 4-500 millió forinttal el volt maradva az üzleti tervéhez viszonyítja. Ehhez képeset év végére mintegy kétmilliárddal javították az eredményt.

"Ehhez azt kell tudni, hogy a cégnek jelentős céltartalék-elmaradása volt, ezért mintegy 1,3 milliárd forintos céltartalékot képeztünk. Sajnos azt kell, hogy mondjam, van egy olyan adókörnyezet, amely az FKF-et is besorolta az energiatermelők különadója alá, holott a mi fő tevékenységünk nem energiatermelés. De hulladékégetésből energiát állítunk elő, távhőt, illetve áramot, amelynek nagyságrendje 2,3-2,4 milliárd forint, erre pedig 50 százalék adót kell fizetnünk. Magyarul

olyan nagy az adóterhünk, hogy tényleges eredményünk nem nagyon tud maradni"

- magyarázta Csontos István.

"Kimondom: egy kvázi adóoptimalizációt hajtottunk végre.

Jobb volt inkább elkölteni költségként az adózás előtti eredményt jutalom vagy prémium formájában, mint ha erre kifizetjük azt a nagyon magas adóterhet" - fogalmazott.

FKF-vezér: Besokalltam

"Ezek a hatások azok, amelyek negatívra hozzák ki a számainkat" - fűzte hozzá.

Azt is megemlítette, hogy az elmúlt években olyan jogszabály-változások következtek be, amelyek eredményeként még a holding megjelenése nélkül 7,1 milliárd forinttal csökkent éves szinten az FKF árbevétele. A tulajdonos pedig az elmúlt évek során nagyságrendileg mintegy 9 milliárd forintos eredménytartalékot, osztalékot vett ki a cégből.

Csontos István mindennek ellenére aláhúzta:

fognak kapni fizetést a dolgozók,

és májusban, talán még júniusban is az összes szállítójukat ki tudják fizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×