eur:
393.32
usd:
367.58
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az ingyenes nyelvvizsga még nem jelent nyelvtudást

Az ingyenes nyelvvizsga még nem jelent nyelvtudást

Támogathatónak tartja a Magyar Rektori Konferencia elnöke az első ingyenes nyelvvizsga bevezetésének lehetőségét. Bódis József szerint ez megkönnyíti a diplomaszerzést, de ettől még meg kell tanulni az idegen nyelvet.

Szép számmal vannak a felsőoktatásban olyanok, akik elvégezték a képzési programjukat, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem jutnak hozzá a diplomájukhoz. Rajtuk is segíthet az a kormányzati kezdeményezés, amely ingyenessé tenné az első nyelvvizsgát.Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint ez azért különösen méltó lépés a diákok irányába, mert vannak, akik anyagi okokból nem tudják ezt a követelményt teljesíteni.

Bódis József az InfoRádiónak azt mondta, azért is támogatja ezt a tervet, mert rendkívül fontos, hogy minél többen beszéljenek nyelveket.

"A nyelvvizsgák állami támogatása könnyebbé teszi a diplomaszerzést,

de attól még meg kell tanulni a nyelvet.

Ez komoly támogatás, nem teremt anyagi kényszerhelyzetet vagy gátlást, ezért jó megoldás" - mondta a rektori konferencia elnöke, és hozzátette, a középiskolai nyelvoktatás hiányossága, az alaptudás hiánya nehezíti az egyetemek, főiskolák dolgát.

"A gimnázium, a középiskola végéig kellene a nyelvtudást megszerezni, de, ezt tudomásul kell venni, hogy nem lett általános, ezért a felsőoktatás átvállalt ilyen feladatokat. Aztán ezt korlátozták, és a szaknyelvi képzés volt igazán támogatott. Az intézményeknek az a kötelezettsége azonban megmaradt, hogy megfelelő kurzusokkal, képzési programokkal tudják segíteni a nyelvtudás és a nyelvvizsga megszerzését" - mondta Bódis József.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×