INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Újabb átalakítások jöhetnek az iskolákban

Infostart / InfoRádió
Informatikai fejlesztést és a természettudományos területen kompetenciamérést ígért az oktatási államtitkár a Liga Szakszervezetek budapesti konferenciáján. Palkovics László beszélt a diákok digitális műveltségének és a stabil alapkészségek kialakításának fontosságáról.

A kormány 45 milliárd forintot fordít az elkövetkező időszakban az iskolák informatikai fejlesztésére - közölte az oktatási államtitkár a Liga szakszervezetek budapesti konferenciáján.

Palkovics László a kormányzati beavatkozási lehetőségek között említette

a NAT-átalakítását és a 9 osztályos általános iskola bevezetését.

Hangsúlyozta: az új NAT 2019 szeptemberétől lépne életbe, cél, hogy találják meg a lexikális tudás és annak alkalmazása, alkalmazhatósága közötti megfelelő arányt. Arról viszont nincs döntés, hogy legyen-e 9 évfolyamos iskola. A szakmai vitákat ez év végéig kell lefolytatni.

Palkovics László arról is beszélt, hogy felülvizsgálhatják a tanítási szünetek elosztását, és újragondolnák az egésznapos iskolát. Fontosnak nevezte a digitális írástudás erősítését, és azt, hogy a pedagógusoknak is meglegyen a megfelelő kompetenciájuk.

A politikus hangsúlyozta:

bevezetnék a jövőben a természettudományos tantárgyaknál a kompetencia-mérést is.

Emellett sztenderdeket határoznának meg, amely azt tartalmazná, meddig kell negyedik, nyolcadik osztály és a középiskola végére eljutni, mit kell tudniuk a diákoknak.

Módosítani kell a bérrendszeren, a mostani kevéssé veszi figyelembe, ha a pedagógusok nehezebb, hátrányos helyzetű környezetben végzik munkájukat – tette hozzá.

A finanszírozásról szólva Palkovics László elmondta: 2009-ben 1400 milliárd volt az oktatásra szánt összeg, majd 2012-től folyamatosan nőtt a ráfordítás, 2016-ban várhatóan 2000 milliárd körül lesz.

A címlapról ajánljuk