eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Amerikai szenátorok szólították fel Orbán Viktort: működjön együtt a CEU-val

Amerikai szenátorok szólították fel Orbán Viktort: működjön együtt a CEU-val

Amerikai szenátorok egy csoportja levelet küldött csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnöknek, felszólítva őt arra, hogy találjon elfogadható megoldást a Central European University (CEU) budapesti működésének folytatására - tudatta az egyetem.

A magyar Országgyűlés által a közelmúltban hozott, a budapesti Central European University (CEU) bezárásával fenyegető törvény kapcsán Chris Murphy, Connecticut demokrata szenátora, és a Szenátus európai és regionális biztonsági együttműködésért felelős külügyi albizottságának tagja tíz demokrata és republikánus szenátorral közösen szólította fel a magyar kormányt, 

tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy az egyetem Budapesten maradhasson

- hozta nyilvánosságra a CEU.

Az egyetem tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelükben a szenátorok aggodalmukat fejezték ki a törvény kapcsán, mert az szerintük veszélyezteti a tanszabadságot Magyarországon, és hangsúlyozták a CEU-nak az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális és tudományos kapcsolatok előmozdításában betöltött jelentős szerepét.

„A CEU Európa egyik legmagasabban jegyzett egyetemévé vált, új lehetőségeket és tekintélyt biztosítva a magyar polgároknak. A most elfogadott törvény veszélyezteti a tanszabadságot és semmibe veszi az egyetemnek a magyar társadalomhoz fűződő nagy múltú kapcsolatát" - áll a szenátorok levelében.

„Ahelyett, hogy a kétoldali kapcsolatokat fejlesztő felsőoktatási intézményeket zárnánk be, inkább együtt kellene működnünk azok megerősítésében,

és elérhetővé kellene tenni azokat minél többek számára. Mindezen túl attól tartunk, hogy a törvény veszélyt jelent a felsőoktatási intézményekre és a tanszabadságra Magyarországon.

Arra biztatjuk Önt, hogy működjön együtt a CEU-val,

hogy olyan megoldást találjanak, amely biztosítja, hogy az egyetem továbbra is az európai felsőoktatás egyik fontos központja, és országaink közötti értékes kapocs maradhasson" - írták levelükben a szenátorok. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×